Politik og regler SKRIV UD

Demo-projekt giver anledning til at stille strammere energikrav i 2020

af: Rebecca Holck Rosenberg, 21-02-2019
Bolig+ i Søborg er opført og finansieret af Realdania By og Byg. Kilde: Kira Krøis Ursem, Realdania By og Byg

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Teknologisk Institut mener, at regeringen kan stramme energikravene til nybyggeri i 2020.

Den konklusion er de kommet frem til efter deres evaluering af demonstrationsprojektet Bolig+, som viser, at det er muligt at overholde kravene til bygningsreglementets frivillige Bygningsklasse 2020 (BK 2020), uden at det koster mere end et standardbyggeri.

SBi og Teknologisk Institut mener altså, at Bolig+ viser, at det er muligt at indføre BK 2020 som mindste energikrav i Bygningsreglementet 2020.

Bolig+ er opført som en bygning med 10 ejerboliger i Søborg. Bag byggeriet står Realdania By og Byg.

Droppet standard på tale igen

Oprindeligt var det planlagt efter energiforliget i 2008, at energikravene bygningsreglementet gradvist skulle strammes frem mod 2020. I 2017 blev det alligevel besluttet, at 2020-stramningen ikke skulle indføres som standard i Bygningsreglementet 2020.

Beslutningen blev taget efter, at rapporter fra blandt andet SBi viste, at bygningsklassen ikke kunne samfundsøkonomisk betale sig, og at det ville føre til, at alle nye bygninger ville få solceller, fordi det var den billigste måde at opretholde kravene.

BK 2020 blev derfor indført som en frivillig bygningsklasse. Det skriver Ingeniøren.

Bolig+ viser nu, ifølge SBi’s og Teknologisk Instituts evaluering, at det er muligt at opføre byggeri inden for rammerne af BK 2020 uden eller næsten uden brug af solceller.

Realdania By og Byg: Indeklima er vigtigere end at stramme energikrav

I Realdania By og Byg, som er bygherre for Bolig+ i Søborg, er man dog uenig med SBi og Teknologisk Institut. Projektleder Jørgen Søndermark anbefaler ikke, at BK 2020 gøres til standard i Bygningsreglementet 2020.

– Ambitionen om at overholde kravene til Bygningsklasse 2020 er præget af den tid, hvor projektet blev undfanget. Det var jo helt tilbage i 2005, siger han til Ingeniøren og fortsætter:

– I dag er dagsordenen en anden. Nu ser vi på bæredygtighed i et bredere perspektiv – hvor man også kigger på indeklima og påvirkningen fra byggematerialer og byggeprocessen. Det er vigtigere end at stramme energirammen igen i 2020.

Bolig+ dogme overgår BK 2020

Bolig+ er opført efter et dogme med flere målsætninger, der skyder højere end BK 2020 kræver. Blandt andet skal bygningen være energineutral, have et sundt indeklima og kunne opføres på normale markedsvilkår. De målsætninger nåede projektet næsten.

Både SBi og Realdania By og Byg er dog tilfredse med resultatet.

– I betragtning af at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i Bolig+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at Bolig+ er en god reference for fremtidigt byggeri, skriver SBi i deres rapport.

Kilder: SBi, Ingeniøren

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.