SKRIV UD

Det danske gassystem kan lagre vind- og solenergi

af: Rebecca Holck Rosenberg, 24-05-2019
Kilde: Colourbox

Et helt almindeligt gasrør i Varde er blevet del af forsøg med at opbevare og transportere energi fra vind- og solceller gennem gassystemet ved at binde det til brint.

Det er Energinet, der netop nu er i gang med at undersøge i projektet ”Brintinjektion i gasnettet”, hvor store mængder brint, gasnettet kan håndtere, og resultaterne er lovende.

Det skriver Energinet på deres hjemmeside.

– Ved at bruge brint som energibærer kan vi bygge bro mellem el- og gassektorerne, og vi kan løse udfordringen med at gemme energien fra for eksempel vindmøller og solceller, siger projektleder Jesper Bruun fra Energinet.

Gasnettet som del af et integreret energisystem

Formålet med at binde vind- og solenergi til brintmolekyler i gasrørene er at gøre gasnettet til en medspiller i integrationen af de forskellige energisystemer og hjælpe med at nå målet om et 100 procent CO2-neutralt dansk energisystem i 2050.

– Ved hjælp af elektrolyseanlæg kan strømmen laves til brint, og når vi kan håndtere brinten i gasnettet, så har vi også en vidtforgrenet og velfungerende infrastruktur på plads til transport og lagring, fortæller Jesper Bruun.

I det almindelige gasnet flyder naturgas og en stadigt stigende mængde bionaturgas, men i gasrøret i Varde er gassen samtidigt blandet med 12 procent brint.

Forhåbningen for Energinets projekt, som de har opstillet i samarbejde med Dansk Gasteknisk Center og virksomheden IRD Fuel Cells, der arbejder med brændselsteknologi, er at nå en andel på 15 procent brint.

Lovende resultater

I sommeren 2017 startede forsøget med 2 procent brint, og ifølge Jesper Bruun er opnåelsen af de 12 procent brint et lovende resultat.

– Det er meget opløftende resultater, fordi det giver en indikation på, at vi på sigt kan transportere brint i det danske gassystem uden væsentlige ændringer af selve gasnettet, siger han.

I august bliver andelen af brint hævet til 15 procent, og hele projektet bliver evalueret i slutningen af 2019.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.