Forsyning og VE SKRIV UD

Et kæmpe spild: Her lukkes varme til knap 200.000 huse direkte ud i den blå luft

af: Cecilie Holm Arentoft, 27-11-2019
Fotokredit: Colourbox

I Danmark fyrer vi for gråspurvene i stor stil: Det er alt for dyrt for industrien at sende overskudsvarme videre til fjernvarme – varmen bliver derfor i stedet sendt direkte ud af skorstenene til ingen verdens nytte.

Supermarkeder, datacentre og industrivirksomheder sender hver dag varme ud i det rene ingenting, selvom varmen ville kunne bruges til fjernvarme i vores boliger.

Det er nemlig kun omkring en tredjedel af al såkaldt overskudsvarme fra virksomheder, der i dag udnyttes. Det viser DR Nyheder, efter at de har fået aktindsigt hos Energistyrelsen.

Dette tab som siver direkte ud i den blå luft, svarer til cirka 190.000 husstandes årlige varmeforbrug, viser en kortlægning fra DTU.

Det kan ikke betale sig

Det er ikke fordi de enkelte virksomheder er egoistiske og ikke gider at dele deres overskudsvarme med fjernvarmesystemet. Grunden er, at det ganske enkelt ikke kan betale sig.

For at kunne genbruge varmen til fjernvarme skal virksomhederne investere i anlæg, der kan sende den varme luft ud i fjernvarmenettet. Men for virksomheder går der for lang tid, før dette anlæg har betale sig hjem, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Industri.

Virksomhederne får ellers penge for den varme, de sælger til fjernvarmeselskaberne. Men samtidigt skal de også betale en afgift for at komme af med varmen.

Dansk Industri mener, at det er skørt, at man har afgifter på overskudsvarmen – især når det får mange virksomheder til at afholde sig fra at bruge deres overskudsvarme til noget fornuftigt.

Dette kan politikerne inde på Christiansborg godt se en fidus i. Både Venstre og Radikale erkender, at reglerne bør laves om:

- Vi vil gerne kigge på det samlede afgiftsbillede, så vi kan være sikre på, at vi får den sidste overskudsvarme ind i fjernvarmerørene i stedet for ud til fuglene, siger partiets energiordfører, Ida Auken til DR

I det nye år forventer man, at politikerne vil gå sammen og forhandle om, hvilken pris virksomhederne må tage for overskudsvarmen, og om afgiften på overskudsvarmen skal sænkes.

Du kan se et Danmarkskort over lokationen for de virksomheder, som fyrer for gråspurvene her 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.