SKRIV UD

EU-spidskandidater vil have mere forskning, mere teknologi og grøn omstilling nu

af: Rebecca Holck Rosenberg, 21-05-2019
Foto: Europa-Parlamentet

På søndag d. 26. maj er der i Danmark valg til Europa-Parlamentet.

EU har stor betydning for den danske lovgivning blandt andet for både byggeri- og energipolitikken.

Og i en valgkamp, hvor klimaforandringer er øverst på vælgernes liste, må den grønne omstilling også fylde meget hos kandidaterne til Europa-Parlamentet.

Derfor kan du her læse, hvad de partiernes spidskandidater vil gøre for et grønnere Europa.

Morten Løkkegaard, Venstre

– Helt konkret arbejder vi i Venstre for, at vi får en klima- og miljøpagt. Sådan en klimapagt betyder, at regeringslederne i Europa giver hinanden et håndslag på, at al lovgivning bliver vejet på en klima- og miljøvægt, siger Venstres spidskandidat til Dansk Energi:

– Der er stadig meget at gøre i at sørge for, at strømmen flyder frit i Europa. Tyskland er en kæmpe barriere. Det prøver vi at gøre noget ved. Vi er nået et stykke, men vi kan godt nå endnu længere.

Jeppe Kofod, Socialdemokratiet

– Det, vi blandt andet kan gøre, er at lave en juridisk bindende klimalov i EU, hvor vi sikrer, at alle har de politikker, vi har: forsknings-, landbrugs- eller energipolitik – alle støtter målet om, at vi bliver en klimaunion. Så noget af det, jeg vil have fokus på, er at sikre, at vi høster de nemme frugter.

Det fortæller Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet til Dansk Energi:

– Vi skal have vedvarende energi i stedet or kulkraft værke. Vi skal have energieffektivisering ind i al vores politik. Og så skal vi have investeret i forskning og udvikling af ny teknologi.

Morten Helveg, Radikale Venstre

Radikale Venstre spidskandidat vil have elektrificeret Europa. Det fortæller han til Dansk Energi:

– Vi skal have mere vedvarende energi integreret i vores energiforsyning. Vi skal blive ved med at slås for, at man kan eksportere elektricitet over grænser, fordi visionen må være den, at når det blæser på Nordsøen, så skal vi kunne fragte den grønne danske strøm hele vejen ned midt i Europa.

Pernille Weiss, Det Konservative Folkeparti

– Jeg vil have fokus på, at vi fortsætter med at udbrede energieffektivisering. Vi skal blive bedre til at spare på den energi, som vi skal bruge meget mere af, fordi vi bliver flere forbrugere i Europa og globalt set. Men vi skal også blive mere dygtige til at lave forskning, som kommer meget hurtigere ud til erhvervslivet og forbrugerne, så vi kan bruge de grønne teknologier, fortæller Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti til Dansk Energi.

Rasmus Nordqvist, Alternativet – Min første prioritet er en radikal og strukturel grøn omstilling, som skal kickstartes med massive investeringer i omstilling af energi, transport, landbrug og produktion. EU skal afvikle al sort støtte inden 2020 og gå i front for den globale VE-omstilling, det fortæller Rasmus Nordqvist fra Alternativet til Dansk Energi.

Mette Bock, Liberal Alliance

– Det er teknologien, der virker for alvor. Hvis vi virkelig skal gøre noget, der virker, er det massive investeringer i forskning, udvikling og innovation. Det er faktisk både forskningspolitik og erhvervspolitik, fortæller Liberal Alliances spidskandidat Mette Bock til Dansk Energi:

– Derudover kan man undre sig over, at EU’s indre energiinfrastruktur ikke er på plads. Vi producerer rigtig meget grøn energi i Danmark. Det er ikke i orden, at vi stadigvæk ikke kan komme af med den til vores nabolande.

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

– Vi skal bevæge os i en retning, hvor vi har mere vedvarende energi. En energi, der ikke i samme grad som den fossile energi påvirker klimaet og miljøet omkring os, siger Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentet til Dansk Energi:

– Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det. Jeg er en af dem, der tror på forskning – som virkelig mener, at svaret på mange af de her spørgsmål ligger i udvikling af ny teknologi, der kan nogle ting, som vi ikke lige havde forudset.

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

– Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, så skal vi sørge for, at det ikke er fossile brændstoffer eksempelvis benzin og diesel, som man bruger til sin bil. Det skal være el, som man bruger i sin bil. Så vi sørger, at den teknologi, vi faktisk allerede har, bliver brugt til at få omstillet vores samfund. På den måde får vi lavet den nødvendige omstilling, før det er for sent, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten til Dansk Energi.

Magrete Auken, SF

– Vi skal sætte nogle målsætninger i Europa både på CO2-redkution, vedvarende energi og energieffektivitet, der er på niveau med det, der kræves fra naturens side. Og så skal vi lave forpligtende nationale mål. Det må ikke bare være venlige hensigtserklæringer. Og så er der meget af opfyldelsen, der vil ligge på nationalt niveau.

Det siger Magrete Auken, SF’s spidskandidat, til Dansk Energi

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

– Først og fremmest skal vi have hævet ambitionsniveauet, så vi levet op til Parisaftalen – ikke bare på papiret, men i virkeligheden. Vi er i virkeligheden nødt til at fokusere på, hvad vi skal gøre i dag og i morgen og ikke på, hvad vi skal gøre om 30 år, siger Folkebevægelsen mod EU’s kandidat til Europa-Parlamentet Rina Ronja Kari til Dansk Energi:

– Elektrificeringen kan være med til at nå i mål, fordi det er en mere klimavenlig energi. Så det skal vi investere meget i.

 

Husk også at du kan læse Folketingspartiernes planer til den grønne omstilling i Energiforum Danmarks nyeste magasin!

 

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.