Klima og ressourcer SKRIV UD

Gladsaxe Kommune trækker verdensmålene ned fra loftet og ind i styringen

af: Rebecca Holck Rosenberg, 29-01-2019
Foto: Colourbox. Grafik: Rebecca Holck Rosenberg

Gladsaxe Kommune fremlagde sidste år deres styringsstrategi for hele kommunen, der indtænker flere af FN’s 17 verdensmål. De blev derfor den første kommune, der tænkte verdensmålene for bæredygtighed ind i de kommunalpolitiske initiativer.

I sidste uge delte kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune Bo Rasmussen deres erfaringer på et mini-seminar om, hvordan kommuner kan arbejde strategisk med de 17 verdensmål. Det er den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der stod for seminaret.

For Gladsaxe Kommune var det vigtigt i arbejdet med verdensmålene at kunne trække dem ned fra loftet og ned på det lokale niveau, hvor de arbejder. De har derfor først taget udgangspunkt i deres egne udfordringer og så i verdensmålene.

– Vi bruger verdensmålene som en forståelsesramme og giver retningslinjer for at indtænke bæredygtighed inden for de udfordringer, vi står med i Gladsaxe Kommune. Vi har altså oversat verdensmålene til vores egne ord og egen situation, siger Bo Rasmussen til Energiforum Danmark under mini-seminaret i Niras’ hovedkontor i Allerød.

Verdensmålene skal ned på jorden

Det er heller ikke alle verdensmål, der er kommet ind i Gladsaxe Kommunes strategi. De har med vilje udvalgt syv verdensmål at arbejde med. Og det er vigtigt, at man ikke bider over for meget, mener Bo Rasmussen, når man arbejder med de abstrakte og komplekse verdensmål.

– Jeg tror, det er kompleksiteten, der skræmmer de fleste kommuner væk fra at arbejde strategisk med verdensmålene. Hvis man bliver meget præcis på, at delmålene og indikatorerne, som de står i teksten, skal passe, så bliver det meget papirarbejde og meget lidt handling. Men det er handlingen, der styrker verdensmålene, fortæller Bo Rasmussen.

Det samme peger Niras, som i slutningen af februar planlægger at offentliggøre deres nye værktøj, som skal hjælpe kommunerne med at gøre arbejdet med verdensmålene visuelt og skabe overblik. Det digitale værktøj bliver offentligt tilgængeligt. Det fortæller tværgående klimatilpasningschef i Niras Cathrine J. B. Larsen til mini-seminaret.

En rapport, der blev udgivet i juni sidste år, viser, at kun én ud af tre danske kommuner har en strategi for, hvordan de arbejder med FN’s verdensmål, selvom over halvdelen af kommunerne mener, at målene er vigtige.

Gammel vin på nye flasker?

Social velfærd, økonomisk vækst og miljømæssige hensyn er ikke nyheder i kommunens politik og arbejde. Er det at være en ”verdensmålskommune” og arbejde strategisk med de globale bæredygtighedsmål bare gammel vin på nye flasker? Nej, mener kommunaldirektør Bo Rasmussen.

Ifølge ham er det at arbejde strategisk med verdensmålene en hel ny måde at tænke på, som, han ser, har bredt sig gennem hele kommunen som organisation.

– Så kunne man spørge: ”Kunne vi ikke have gjort det alligevel?”, siger han til Energiforum Danmark og svarer:

– Jo, hvis vi havde tænkt på det. Verdensmålene gør det netop legalt og nødvendigt at tale om nye ting, som vi ikke havde tænkt på før.

Du kan høre mere om ”verdensmålskommunen” Gladsaxe fra Bo Rasmussen på Energiforum 2019. Husk, at hvis du tilmelder dig før 5. februar er der Early Bird-tilbud. Læs mere her

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.