Politik og regler SKRIV UD

Grønt vækstteam vil styrke digitalisering og test af grønne løsninger

af: Rebecca Holck Rosenberg, 01-02-2019
Kilde: Colourbox

Vækstteamet for grøn energi- og miljøteknologi kom i går med ti anbefalinger til regeringen om, hvordan Danmark kan styrke den grønne omstilling.

Det grønne vækstteam består af i alt 12 medlemmer fra det danske erhvervsliv, blandt andet Ørsted, Vestas, Rambøll og Schneider Electric. Formanden for vækstteamet er Lars-Peter Søbye, som er direktør i COWI.

Visionen er ifølge den rapport, som indeholder de ti anbefalinger, at danske virksomheder skal være globalt førende inden for levering af grønne løsninger.

Det skal blandt andet ske gennem bedre adgang til forbrugsdata, frizoner fra regulering til at teste grønne løsninger og større fokus på miljøvenlige indkøb i det offentlige.

Hård konkurrence på det grønne, globale marked

Flere danske ministre håber på, at vækstteamets anbefalinger kan lede til, at Danmark tager den grønne førertrøje på det globale marked for ressourceeffektive løsninger. Det fortæller de i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Ifølge Lars-Peter Søbye er Danmark allerede i gang med den grønne omstilling, men han mener, at det bør gå hurtigere. Og det kræver, at der samarbejdes.

– Konkurrencen er hård. Der er brug for, at alle, både erhvervsliv, borgere og politikere, samarbejder, hvis vi skal være i front, siger han i pressemeddelelsen.

Flere af anbefalingerne går også ud på, at samarbejdet mellem virksomheder styrkes for at nå de bedste, grønne løsninger. For eksempel anbefaler vækstteamet, at forsyningsselskaberne skal have større incitament til at samarbejde med private virksomheder.

Samtidigt skal forbrugsdata på forsyningsområdet gøres tilgængeligt og bruges i forretningsmodeller, og de danske myndigheder på området skal samarbejde om at hjælpe de danske virksomheder ind på det globale marked for grøn teknologi.

Der er behov for at ruske op i udbudsprocesserne

Administrerende direktør i Schneider Electric Helene Egebøl er medlem af det grønne vækstteam og mener, at både det offentlige og private skal blive bedre til at vælge energirigtige løsninger.

– Der er behov for at ruske godt og grundigt op i måden, som mange udbudsprocesser foregår på, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Vækstteamets anbefaler også, at bygherrer skal træffe beslutninger med baggrund i bygningens totalomkostninger og i hele bygningens livscyklus for at forhindre billigt offentligt byggeri uden miljøfokus. 

– Min erfaring er, at bygherrerne gang på gang fravælger energieffektive byggeprojekter for i stedet at give ordrerne til de lavest bydende. Vel at mærke uanset at de energieffektive projekter typisk også er de billigste set over en længere årrække, siger Helene Egebøl i pressemeddelelsen.

Læs vækstteamets anbefalinger her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.