Forsyning og VE SKRIV UD

Kan varmen fra havvand og spildevand udnyttes til fjernvarme?

af: Soffi Hildebrand, 04-04-2019
Foto: HOFOR

Varmeselskaberne HOFOR, CTR og VEKS har, sammen med en række partnere, etableret en stor eldrevet demonstrationsvarmepumpe i Sydhavnen. Der skal testes, om varmen fra hav- og spildevand kan anvendes til fjernvarme. Varmepumpen forventer at kunne levere strøm til 1100 husstande.

Tidligere på ugen indviede teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen en stor demonstrationsvarmepumpe ved Sjællandbroens pumpestation i Sydhavnen i København. Varmepumpen skal teste havvand og spildevand som potentielle varmekilder til fjernvarme. 

- København har sat et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025 (…). Det kræver, at vi tager fat på at eksperimentere med ting som varmepumper og geotermi, siger Ninna Hedeager Olsen til Energy Supply og fortsætter:

- Jeg er derfor glad for, at vi nu for alvor begynder at gøre os erfaringer med, hvordan det kan indpasses i den københavnske varmeforsyning, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Den eldrevne varmepumpe er på 5 MW og er etableret af varmeselskaberne HOFOR, CTR, VEKS sammen med en række partnere. Det forventes, at varmepumpen kan levere varme til 1100 husstande.

Fremtidens grønne fjernvarmesystem 
Demonstrationsprojektet skal teste, om der kan hentes energi og varme fra havvand og spildevand til at forsyne københavnerne med fjernvarme. Varmepumpen forventes at få leveret strøm fra vindmøller og solceller i fremtiden.

Projektet er med til at få flere vedvarende energikilder ind i fjernvarmesystemet, hvilket direktør i HOFOR Lars Therkildsen uddyber her:

- Fremtidens grønne, fleksible energisystem skal udvikles i flere etaper. Biomassen er den første trædesten, som er helt afgørende for Københavns målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, forklarer han og fortsætter:

- For at være klar til den næste etape, er det nødvendigt, at vi får erfaringer med varmepumper i stor skala. Det er afgørende at få testet hvilke varmekilder, der egner sig til fjernvarme, og at få afklaret, hvor driftssikker, økonomisk effektiv og fleksibel teknologien er.

Kilde: Energy Supply, Dansk Fjernvarme

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.