Politik og regler SKRIV UD

Klima og nytårstale

af: Dorte Nørregaard Larsen, 02-01-2019
Foto: Colorbox

Klima og miljø var på top-tre over emner, som befolkningen, i følge en Epinion-undersøgelse, ønskede omtalt i statsministerens nytårstale. Klimaet blev dog kun nævnt i meget brede vendinger.

I følge en Epinion-undersøgelse lavet for DR, var klima og miljø, sundhed og udlændinge de tre emner, som befolkningen helst så omtalt i statsministerens nytårstale. Hvor udlændinge og sundhed er gamle kendinge, er det i følge DRs politiske analytiker Jens Ringberg nyt at se klima så højt på listen.

- Det er meget markant, at miljø og klima nu rykker op i toppen på den her liste. Oven i købet er det sket meget hurtigt - tidligere på året lå de to temaer et stykke nede af listen, siger Jens Ringberg på DR.dk

Selvom om miljø og klima således er højt på befolkningens agenda, fyldte det ikke meget i statsministerens nytårs tale.

Ud over at konstatere at Danmark på vindrige dage som 31/12-2018 er selvforsynende med grøn strøm, nævner statsminister Lars Løkke kun klimaet en enkelt gang i talen:

"Danmark er et lille land. Men vi er sammen om at udleve en stor idé: Et åbent, rigt samfund, hvor velstand og bæredygtighed går hånd i hånd. Hvor få har for meget og færre for lidt.

Det skal vi ikke gå og putte med.

Vi har meget at tilbyde verden. Og vi er – som et lille land i en stor verden – dybt afhængige af internationalt samarbejde. I EU, NATO og FN.

De problemer, der angår hele verden. Dem må og skal vi løse sammen. Migration. Kriminalitet. Miljø. Sikkerhed. Terror."

og

"Vi skal også stå sammen om at løse klimaforandringerne. Det er en af vores største udfordringer overhovedet – som samfund, som generation, som verden.

Meldingerne er dystre. Tørke. Storme. Isen smelter. For hver rapport fra eksperterne, bliver billedet malet sortere. Det er snart sidste udkald.

Det budskab kan man tage ned på to måder. Man kan vælge magtesløsheden. Eller man kan vælge modet og håbet.

I 1980’erne var hullet i ozonlaget den absolut største trussel mod livet på jorden. Men i sidste øjeblik stod verden sammen. Og forbød de farlige gasser i spraydåser og køleskabe. Det er nu - det er nu - vi skal udvise samme handlekraft mod klimaforandringer."


Den begrænsede og luftige omtale af klimaet er et af hovedkritikpunkterne fra de fleste partier i oppositionen.

 

Se partiernes reaktioner på nytårstalen her.

Se mere om epinionsundersøgelsen for DR her.

Se hele nytårstalen her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.