Inspiration SKRIV UD

Kolding Kommune fik fanget mange fråsere i storkøkkenerne

af: Soffi Hildebrand, 05-09-2019

Konceptet Fang Fråserne er gennemført i hele 12 storkøkkener på plejecentre i Kolding Kommune. Det har givet kommunen store energibesparelser, også flere end forventet. Dette skyldes fx adfærdsændringer.

I foråret 2019 besluttede Kolding Kommune at implementere konceptet Fang Fråserne i 12 storkøkkener på kommunens plejecentre. Det viste sig at være en god ide, da kommunen opnåede store energibesparelser.

Det uddyber Pernille Bech Darbroudi, energikoordinator i Kolding Kommune, her:

- I Kolding kommune har vi siden 1998 arbejdet målrettet på at lave energibesparelser. Da vi hørte om projektet "Fang Fråserne", blev vi meget interesserede. Og vi besluttede i samarbejde med kommunens Cheføkonoma at gennemføre projektet på vores 12 plejecentre. Resultaterne har bestemt ikke skuffet os. Vi har opnået meget store besparelser, som vi ikke var opmærksomme på.

Ny måleteknik og nudging gav pote

Fang Fråserne er et koncept, der tager udgangspunkt i faktuelle logninger af de enkelte maskiners strømforbrug over tid, og ud fra denne data, skabes overblik over potentielle energibesparelser. Herefter får køkkenmedarbejderne en række nudgingværktøjer, som skal sikre, at energibesparelserne opnås.

Fang Fråserne har erfaret, at storkøkkener i gennemsnit kan spare 8-12 % af køkkenets energiforbrug – alene ved adfærdsændringer.

Kongsberghjemmet i Kolding Kommune har også oplevet et positivt energiafkast via adfærdsændringer:

- Jeg blev meget overrasket over, at vi kunne spare hele 49 % af vores strømforbrug på den store ovn. Blot ved at vente med at tænde den, til vi skulle bruge den. Alene herved sparer vi nu over 5000 kroner om året. Og det har slet ikke været svært, siger Lotte Boysen, ernæringsassistent på Kongsberghjemmet.

Susanne Nygaard Jensen, cheføkonoma i Kolding Kommune, har også været positiv overfor processen og ikke mindst resultaterne

- Det har faktisk ikke været svært at opnå ret store besparelser på køkkenernes strømforbrug, uden at det har givet besvær for medarbejderne. Vi har bare skullet vænne os af med lidt dårlige vaner, som vi slet ikke var klar over, at vi havde, siger hun.

Derudover kan måleteknikken fra Fang Fråserne vise, hvis storkøkkenets teknologiske udstyr er forældet. På den måde kan der opnås flere energibesparelser, hvis køkkenudstyret udskiftes.

- Det har samtidig været meget nyttigt at få at vide, hvordan strømforbruget fordeler sig på de forskellige maskiner, ventilation og køle/fryserum. For også her blev vi nogle steder meget overraskede. Plus det at alle køkkener er blevet målt har givet en del ”aha…” på tværs af køkkener, samt øget ”konkurrence” og sparring blandt alle medarbejdere. Vi er også flere om at fastholde og bevare fokus på EL-frås, siger Susanne Nygaard Jensen.

Fang Fråserne indstillet til Innovationsprisen 2019

Fang Fråserne er indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris 2019, og konceptet er udviklet af KEN STORKØKKEN og FlexMeter med støtte fra Grøn Omstillingsfond under Erhvervsstyrelsen.

Danske storkøkkener anvender årligt omkring 1.400 GWh el, hvilket svarer til 4 % af Danmarks samlede energiforbrug. KEN STORKØKKEN og FlexMeter ønsker at ændre disse tal med Fang Fråserne.

Læs mere om konceptet her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.