Forsyning og VE SKRIV UD

Nyt samarbejde om brint og vind

af: Pressemeddelelse fra Energy Innovation Cluster, 30-09-2019
Foto: Colourbox

Vindenergi lagret som gas øger både værdien af den danske havvind og andelen af grøn energi i energisystemet. Industrien efterspørger mere innovation på området for at realisere det grønne potentiale. Derfor indgår Energy Innovation Cluster et tæt strategisk samarbejde med Hydrogen Valley og CEMTEC i Hobro.

Effektiv lagring af vindenergi er en af industriens helt store udfordringer på vejen mod den grønne omstilling og et energisystem baseret på vedvarende energi.

Det er lagret energi, vi skal bruge på dage, hvor vinden ikke blæser eller solen ikke skinner; og det er lagret energi, vi skal bruge til at give den overproducerede energi mere værdi. Samtidig er lagring muligheden for at give strøm fra vind- og solenergi ny form, som kan anvendes bredt i energiforsyningen; en løsning, som er kendt som Power-to-X.

Med Power-to-X omdannes den del af vindenergien, som ikke umiddelbart kan indgå direkte i elektrificeringen, til et alternativ, der kan lagres og anvendes, når behovet er der. X’et står for ammoniak, methanol, biobrændsel, gasser eller varme, f.eks., og åbner op for en vifte af nye anvendelsesmuligheder.

Nu styrker Energy Innovation Cluster sine kompetencer på Power-to-X-området med et tættere samarbejde med Hydrogen Valley i Hobro – en del af House of Energy:

- Det kræver teknologisk udvikling inden for forskellige former for lagring. Hydrogen Valley er blandt Danmarks førende specialister i teknologier, der kan lagre vindenergi i form af hydrogen eller elektro-fuels. Samarbejdet med Hydrogen Valley vil styrke innovationen hos vores medlemmer og er efterspurgt af industrien”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster, og fortsætter: 

- CEMTEC er som businesspark hjemsted for en stribe innovative underleverandører, som har stor indsigt i lagringsteknologier og de udfordringer, der er. Den viden vil vi gerne tættere på. 

Tættere på den nyeste viden

Energy Innovation Cluster får en fast skrivebordsplads hos Hydrogen Valley, og begge organisationer forpligter sig til at udvikle nye fælles innovationsprojekter til gavn for industrien.

Med den nye plads på CEMTEC i Hobro kommer Energy Innovation Cluster tættere på den nyeste forskning indenfor området i form af Aalborg Universitet, som gennem mange år har været en del af CEMTECs bestyrelse.

-  Elektrolyse har i mange år været et fokusområde og er potentielt en af de teknologier, som kan være med til at balance et elnet baseret på vedvarende energi, siger John K. Pedersen, institutleder på Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet, og fortsætter:

- Det kræver, at energiproduktion og lagring tænkes sammen. Derfor er det vigtigt, at aktørerne samarbejder så meget som muligt.

Kilde: Energy Innovation Cluster

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.