Inspiration SKRIV UD

PRESSEMEDDELELSE: FORSTÆRKET PARTNERSKAB SKAL UDVIKLE LOLLAND SOM GRØN ENERGI-Ø

af: SEAS-NVE, 12-12-2019
På og omkring Lolland produceres der cirka 8 gange så meget vedvarende energi, som der forbruges lokalt. Lolland er derfor et oplagt sted at udvikle og teste fremtidens grønne energiløsninger. Heriblandt hvordan man kan anvende og lagre energien tæt på kilden til senere brug. Fotos: Ingrid Riis

Et stærkt partnerskab om udviklingen af fremtidens grønne energiløsninger er blevet yderligere styrket med SEAS-NVE som ny partner i ”REn Energi Lolland". Et samarbejde som siden 2017 har arbejdet for udviklingen af Lolland med fokus på energiomstilling og fleksible lagerløsninger for vedvarende energi.

Den store produktion af vedvarende energi på og omkring Lolland, og den geografiske nærhed til København, gør øen til et naturligt omdrejningspunkt for udvikling af fremtidens energisystem.

Derfor har Københavns Kommune, Forsyningsselskabet HOFOR og Lolland Kommune siden 2016 samarbejdet i partnerskabet REn Energi Lolland (også kaldet REEL) – et samarbejde, som har fokus på udviklingen af Lollands potentiale som leverandør og testfacilitet af fremtidens grønne og fleksible energiløsninger.

Nu indtræder SEAS-NVE som ny partner i samarbejdet. SEAS-NVE er en af landets største andelsejede energiselskaber, og har derfor et naturligt fokus på lokal udvikling og engagement i deres forsyningsområde.

Og med SEAS-NVE som nyt medlem i partnerskabet er der skabt grobund for et unikt samarbejde, fælles erfaringsudveksling og implementering af konkrete initiativer:

”Med SEAS-NVE’s indtræden i partnerskabet får et i forvejen stærkt grønt samarbejde endnu flere muskler og strenge at spille på. For Lolland Kommune betyder det, at vi har endnu bedre forudsætninger for fortsat at være med helt fremme i den grønne omstilling, som samtidig også bærer kimen til vækst og rigtig mange af fremtidens arbejdspladser”, lyder det fra Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune.

Lolland Kommune har en lang tradition for en høj produktion af vedvarende energi fra både sol og vind, så der i dag produceres cirka 8 gange så meget grøn strøm på og omkring Lolland, som der aftages strøm lokalt, og fremtidens grønne energisystem kommer med al sandsynlighed til at stille nye og hidtil usete krav om fleksible lagringsløsninger tæt på kilden.

Derfor er man på Lolland allerede i fuld gang med at teste, hvordan individuelle bygninger kan bidrage til den opgave, og planen er, at man i de kommende år vil teste flere muligheder for at balancere strømforbruget i andre sektorer, som f.eks. i detailhandlen, fjernvarmen og transportsektoren:

”Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet. En af de hårde nødder at knække i den grønne omstillingsproces er at få skabt en balance mellem produktion og forbrug af grøn strøm. I det her partnerskab får vi mulighed for at arbejde med forskellige modeller for at skabe den balance.”, lyder det fra Henrik Wej Petersen, enterprisedirektør i SEAS-NVE, som tilføjer:

”Efterhånden som vi får flere og flere elbiler og varmepumper vil vi opleve en stadig stigende ubalance især i spidsbelastningsperioden, som typisk ligger sidst på eftermiddagen og om aftenen. Derfor har vi brug for at undersøge forskellige muligheder for populært sagt at flytte noget af strømforbruget derhen, hvor vinden blæser, så vi bedst muligt udnytter den grønne strøm og ikke behøver overdimensionere elnettet til de mest markante spidsbelastninger.”


Også i Hovedstadens Forsyningsselskab HOFOR, som var med til at etablere samarbejdet tilbage i 2017, hilser man den nye partner velkommen og ser et stort potentiale, ikke blot for at samarbejde om nye bæredygtige energiløsninger, men også om at bringe land og by tættere sammen om den grønne omstilling:

”Den tætte sammenhæng mellem land og by har altid været en forudsætning for vækst og udvikling begge steder. Med behovet for omstilling til vedvarende energi har denne sammenhæng antaget nye former, og her er samarbejdet mellem Lolland og København en krumtap. Med sin unikke viden om bl.a. energilagring er SEAS-NVE en stærk partner, som tilfører ny kraft til udvikling af den grønne energi”, fortæller Leo Larsen, bestyrelsesformand i HOFOR.

Samarbejdet indledtes formelt i går onsdag middag d. 11/12 2019, hvor partnerkredsen mødtes til fælles underskrift af samarbejdsaftalen i Holeby på Lolland. 

Om REn Energi Lolland:

REn Energi Lolland er et partnerskab bestående af HOFOR, Københavns Kommune, Lolland Kommune, Gate 21 og nu også SEAS-NVE. Samarbejdet har siden 2017 arbejdet for at bringe by og land tættere sammen om udviklingen af grønne og bæredygtige løsninger inden for energiomstilling, transport og turisme. Læs mere på www.reel-lolland.dk

For yderligere oplysninger:
Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune:  Telefon: 2324 9180

Kontakt SEAS-NVE, presse og Kommunikation: Telefon: 2170 3101 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.