Inspiration SKRIV UD

CO2-besparelser ved træbyggeri

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-09-2020
Foto: Colorbox

En ny rapport, som RAMBØLL har udarbejdet for foreningen for Træ i Byggeriet, viser at der er store CO2-besparelser ved træbyggeri. Men flere organisationer udtrykker, i Altinget.dk, bekymring ved et ensidigt fokus på træ som materiale.

I følge Altinget.dk har Rambøll lavet livscyklusberegninger for fire casestudier – der indebærer et enfamiliehus, et rækkehus, en etagebolig og en produktionshal – og de viser, at bygningerne over en 50-årig periode ville udlede mellem 34,5 og 45,2 procent mindre CO2 end tilsvarende bygninger med konventionelle materialer.

Hvis samtlige nybyggede boliger i 2020 primært var træbaserede, ville den potentielle CO2-besparelse svare til cirka 340.200 ton CO2, skriver Rambøll. 

Ifølge rapporten kan træbyggeri derfor være med til at spille en væsentlig rolle i målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Du kan finde hele rapporten her.

Hos Træ i Byggeriet, der er en interesseorganisation for 26 danske virksomheder inden for byggesektoren, er sekretariatsleder Lauritz Rasmussen, i følge Altinget.dk, positivt overrasket over resultaterne.

”Det er helt enorme besparelser og faktisk også mere end forventet. Ikke overraskende viser rapporten, at de bærende konstruktioner gør en stor forskel i CO2-regnskabet. Men rapporten viser også, at der er store bidrag at hente i beklædninger, facader, gulve og lofter og i konvertering af isolering fra mineraluld til træfiberisolering,” siger han.

Både Concito og Dansk byggeri finder, i Altinget.dk, konklusionerne interessante og er enige i, at der er potentiale til at bruge mere træ i det danske byggeri, men påpeger også, at træ ikke er en uendelig ressource.

Søren Dyck Madsen fra Concito udtaler til Altinget.dk

”Træ er globalt set en væsentlig mangelvare, og hvis man gerne vil have det certificeret, så er det en voldsom mangelvare. Derfor kan man ikke bare gå ukritisk efter det. Træ har helt klart sin anvendelse i byggeriet, men det må ikke gå på kompromis med bygningens kvalitet".

Torben Liborius, er i følge Altinget.dk, ked af at der fokuseres ensidigt på et materiale:

”Os der går på tværs, og repræsenterer hele byggeriet, plejer at betegne os selv som materialeateister. Materialevalg skal være dynamisk i forhold til den opgave, man står med. Hvis der var en snuptagsløsning til reduktion af CO2-udledningerne, så havde man nok fundet den,” udtaler han til Altinget.dk

Boligminister Kaare Dybvad vil i efteråret invitere til høring om hvordan man fremmer brugen af træ i byggebranchen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.