Inspiration SKRIV UD

CO2-Klubben skal gøre det nemmere for danske virksomheder at implementere bæredygtige løsninger

af: Dorte Ankerstjerne, KEEPFOCUS, 15-06-2020
Områdedirektør i Sydbank, Dennis Vibjerg håber at CO2-Klubben får vokseværk, så effekten af de gode idéer mangedobles. Fotokredit, Sydbank

Hvis en løsning virker for én virksomhed, virker den nok også for andre. Det er tanken bag Koldings nye, grønne initiativ, CO2-Klubben, som siden april 2020 har haft fokus på at mangfoldiggøre klimavenlige initiativer.

Succes med copy-paste

Formålet er ved fælles indsats at gøre Kolding og resten af Danmark mere klimavenlig, og konceptet er enkelt. Hvis en god idé bliver kopieret, fordobles indsatsen. Hvis den bliver kopieret fem gange, femdobles indsatsen. I CO2-Klubben står man sammen om et fælles mål, og initiativets succes måles på, hvor ofte de gode idéer bliver kopieret af andre.

”Det er ikke en konkurrence”, siger områdedirektør i Sydbank, Dennis Vibjerg, som håber, at byens virksomheder begynder at inspirere hinanden og dele og kopiere hinandens gode idéer. ”Det er meningen, at det skal være nemt at handle på de forslag, der kommer, så flest muligt kopierer dem, og CO2-Klubben er en platform, hvor man kan lade andre gøre forarbejdet og hurtigt finde frem til konkrete løsninger”.

Besparelser med forbrugsovervågning

CO2-Klubben er stiftet af Erhvervsgruppen Kolding hvor Dennis Vibjerg sidder i bestyrelsen. Dennis Vibjerg er derved en af medstifterne og har indtil videre delt to løsninger, hvoraf den ene sparede Sydbank for 32.000 liter vand.

Med adgang til et energiovervågningssystem, som tydeligt viser forbruget time for time, kan banken hele tiden følge sit forbrug, og det giver anledning til nogle gode overvejelser. Sydbank bruger en løsning fra silkeborgvirksomheden KeepFocus, og Dennis Vibjerg er ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale i at bruge systemet aktivt. ”Når man logger sig ind i systemet, kan man hurtigt se, hvor stort forbruget er”, siger han og fortsætter ”Det bliver vist med søjler, som gør det nemt at få et hurtigt overblik og sammenligne dag for dag, måned for måned osv. og jeg bliver simpelthen topmotiveret at af se på de søjler der… så nu er der gået sport i at finde metoder til at gøre dem mindre”, smiler han.

Systemet har indbygget en alarmløsning, som gør opmærksom på, hvis der er noget, der afviger fra normalen, og det var en alarm om konstant højt vandforbrug, som gjorde banken opmærksom på, at der var en lækage, som skulle stoppes – og helst hurtigt, da der blev brugt cirka 500 liter vand i timen. Alarmen kom en fredag eftermiddag og efter lidt detektivarbejde fik Dennis og hans kollega Tina Dalgas lokaliseret årsagen, før de gik på weekend: et toilet på tredje sal var begyndt at løbe.

Det konkrete eksempel er en del af Dennis Vibjergs anbefaling til CO2-Klubben, for ligesom ham, er klubbens medlemmer interesseret i at stoppe spild og overforbrug. ”Hvis vi ikke havde fået det stoppet med det samme, ville vi have brugt omkring 32.000 liter vand fra fredag eftermiddag til mandag morgen”, siger Dennis Vibjerg. ”Og hvis vi heller ikke havde opdaget det mandag morgen, men måske først efter en uge, ja så ville det være stukket helt af”.

I virkeligheden har CO2-Klubben været med til for alvor at få Dennis til at arbejde mere konkret med klimavenlige løsninger. ”Jeg er slet ikke færdig med at finde steder, vi kan blive bedre”, siger han smilende. ”For eksempel kan vi i Keepfocus også se, at vores standbyforbrug er relativt højt, så vi kigger lige nu på, hvordan vi hurtigt kan slukke for alt, hvad der kan slukkes,

når sidste mand forlader kontoret, og jeg vil vædde med, at vi opdager flere muligheder, når først vi går i gang”.

Masser af potentiale

På samme måde, som han håber, at hans løsning vil blive kopieret af klubbens øvrige medlemmer, lader han sig også selv inspirere af andres løsningsforslag. ”Der er jo masser af potentiale”, siger han. ”Det er som ringe i vandet. Jo flere, der gør noget aktivt, jo større bliver effekten, og det er jo det, der er hensigten”.

CO2-Klubben rummer allerede nu mange forskellige løsningsforslag, og der kommer hele tiden nye til. Der er lagt vægt på, at det skal være nemt at kopiere, og indtil videre kan man lade sig inspirere af alt fra portionsanretninger i kantinen til papirbesparende printerindstillinger.

Den 25. juni holder CO2-Klubben sit første medlemsmøde på Harteværket, Alpedalsvej i Kolding, og senere på året forventes der afholdt et arrangement med forskellige relevante indlæg, bla. med online indlæg af forfatteren af The 100% Solution – A Plan for Solving Climate Change, Solomon Goldstein-Rose.

Selv om CO2-Klubben er et initiativ startet i Kolding, kan virksomheder i hele landet være med, for som CO2-Klubbens kontaktperson Carsten Borch siger: ”det vigtige er, at vi arbejder sammen om at få CO2-niveauet ned, og at vi hjælper hinanden med at gå fra tanke til handling”.

Områdedirektør i Sydbank, Dennis Vibjerg håber at CO2-Klubben får vokseværk, så effekten af de gode idéer mangedobles.

For yderligere oplysninger:

Sydbank, Dennis Vibjerg: 51 31 44 66 | dennis.vibjerg@sydbank.dk
CO2-Klubben, Carsten Borch: 26 18 70 02 | cb@carstenborch.dk
KeepFocus, Dorte Ankerstjerne: 20 77 47 63 | dea@keepfocus.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.