Klima og ressourcer SKRIV UD

Dansk Energis opfordring til regeringen er soleklar: Indfør grøn skattereform nu, så vi kan komme tættere på klimamålstregen.

af: Cecilie Holm Arentoft, 22-09-2020
Fotokredit: Adrien Hobbs/Unsplash

I et nyt udspil peger Dansk Energi på, hvordan en grøn skattereform kan begrænse brugen af fossile brændsler og -biler uden, at regningen for den enkelte og samfundet bliver for høj.

Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse i dag. 

Uret tikker, og vi er stadig langt fra klimalovens mål om at reducere CO2-udledningerne med 70 pct. i 2030, og derfor bliver de kommende måneder afgørende for dansk klimapolitik.

Dertil mener Dansk Energi, at vi ikke kan komme udenom en grøn skattereform.

Skattereformen er ifølge Dansk Energi vigtig, fordi den vil give motivation til at udfase konventionelle biler og fossilt energiforbrug og være med til at omsætte det abstrakte klimamål til rammer, der guider energisektoren og danskerne den rette vej.

– Den grønne skattereform skal understøtte, at forureneren tilskyndes til at vælge grønt og flytte beskatningen fra biler og energi til andre områder, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi i pressemeddelelsen.

– CO2-beskatning er godt til at guide energikundernes adfærd, men dårlig til at sikre statens løbende indtægter. For at den grønne skattereform kan være langsigtet og robust, skal den give svaret på, hvem der skal betale i takt med, at forureneren forsvinder, siger Lars Aagaard.

Grøn skattereform og færre fossile biler

Indtil videre har regeringen været sløve i betrækket med at ville accelerere den grønne omstilling ved hjælp af en grøn skattereform.

Men de økonomiske værktøjer er nødvendige, mener Dansk Energi, især når det kommer til at stoppe den nuværende udvikling med flere og flere fossile biler på vejene.

– Når det kommer til bilafgifter, har politikerne reelt kun ét valg; Eldrup-kommissionens mest ambitiøse model. Men der skal skrues på modellen, så væksten i elbilsalget tager fart hurtigere, og ikke presses sammen på få år i slutningen af 2020’erne. Det er vigtigt for klimaet og for dem, som skal forberede ladeinfrastrukturen og elnettet, siger Lars Aagaard i pressemeddelelsen.

Skal undgå et sort hul i statskassen

Samtidig er Dansk Energi også godt klar over, at en grøn skattereform ikke må resultere i et milliardstort hul i statskassen.

Dansk Energi har beregnet, at hvis det lykkes at få danskerne til at bruge færre fossile brændsler og købe færre fossile biler i det tempo klimaloven dikterer, vil der opstå et hul i statskassen på 28 mia. kr. i 2030 – medmindre vi ændrer på skatte- og afgiftssystemet.

– Vi bliver nødt til at tage hul på diskussionen om, hvordan vi betaler regningen for den grønne omstilling. Vi skal turde prioritere klimaet højere i statens budget og indføre et beskedent klimabidrag over bundskatten mod at sænke afgifter på den grønne strøm, som alle bliver mere afhængige af. På den måde vil skatten samlet set ikke stige, siger Lars Aagaard.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.