Forsyning og VE SKRIV UD

Fælles taskforce skal sikre rammerne for geotermi i Aarhus

af: Pressemeddelelse fra Aarhus Kommune, 01-12-2020
Foto: Colorbox

Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, blev fredag præsenteret for det ambitiøse geotermiprojekt, som Aarhus Kommune, i samarbejde med A.P. Møller Holding A/S, har arbejdet på igennem et par år.

Målet med mødet var at fortælle ministeren om alle de fordele, som Aarhus Kommune ser i projektet. Og det var en positiv energiminister som kunne gøre status efter mødet.

"Det var et godt og konstruktivt møde. Jeg anerkender det store arbejde, Aarhus Kommune har lavet, og der kan være et stort potentiale i forhold til den grønne omstilling, hvis man kan rydde udfordringerne i projektet af vejen. Derfor er jeg glad for, at vi på mødet i dag har aftalt at nedsætte en fælles taskforce, som skal arbejde videre med rammerne for projektet,” siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard er meget tilfreds med, at Regeringen nu forpligter sig i arbejdet med geotermisk fjernvarme.

”I Aarhus Kommune vil vi gerne tage de første skridt til, at det her projekt kan blive realiseret i hele Danmark. At ministeren er så positiv, viser bare, at vi har gang i noget helt rigtigt, som nu er et skridt tættere på at blive en realitet.” 

Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune glæder sig også over dagens udmelding fra ministeren.

”Jeg er glad for, at regeringen nu kaster sig ind i arbejdet. I Aarhus er vi gået forrest, og har udfaset kul i vores varmeforsyning til fordel for biomasse. Vi vil meget gerne tage skridtet videre igen og udfase de importerede træpiller, men det kræver, at vi kan realisere vores projekt med geotermi. Det ser jeg gode muligheder for efter mødet med ministeren i dag.”

Rammerne skal på plads
En af de ting som Aarhus Kommune fortalte ministeren om på mødet fredag er den støttemodel, som man har peget på, for at projektet kan blive en realitet.

I vind-branchen har man i mange år arbejdet med en model, som forsikrer vindmølleejerne mod lave elpriser. Staten støtter ved lave elpriser og bliver omvendt kompenseret, når elpriserne er høje.

Ved geotermi er princippet det samme – bare med omvendt fortegn. Her bruger man grøn el til at pumpe det varme vand op fra undergrunden. Så hvis elprisen er høj, så bliver geotermi dyrt. Derfor er der også her et behov for en økonomisk forsikring fra staten. Så hvis elprisen bliver høj, så støtter staten. Hvis elprisen er lav, så får staten penge af fjernvarmeselskaberne.

Modellen er en rigtig god ide, fordi de to modeller komplementerer hinanden på en fordelagtig måde. Hvis staten skal betale til geotermi, så får den penge ind på vind - og omvendt.

Den nye taskforce skal nu være med til at sikre, at den støttemodel man vælger til geotermi, er i overensstemmelse med statsstøttereglerne.


Fakta
- Målet er at skabe Europas største geotermianlæg i Aarhus
- Hvis anlægget bliver en realitet, så kan det, når det står færdigt, dække 20 procent af behovet for varme i Aarhus – svarende til 36.000 husstande.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.