Forsyning og VE SKRIV UD

Fjernvarmekunder i Hobro får glæde af overskudsvarme fra brændselscellevirksomhed

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-08-2020
Foto: Ballard

Hen over sommeren er der blevet gravet på højtryk ved CEMTEC i Hobro. Sammen med Hobro Varmeværk A.m.b.a. har brændselscellevirksomheden Ballard Europe nemlig etableret en 3.5MW fjernvarmeforbindelse som skal udnytte de potentialer, der er i overskudsvarmen fra deres nye test- og produktionsfaciliteter.

Ballard leverer i forvejen brændselsceller til bl.a. tog, busser og nødstrømsanlæg – og nu skal de også til at levere brændselsceller til skibe. Virksomheden har derfor for nylig opført en ny produktionshal ved CEMTEC i Hobro. I forbindelse med udvikling, test og produktion af det nye marine modul bliver der udviklet store mængder elektrisk og termisk energi i form af varmt vand fra nedkøling af brændselscellemodulet. I stedet for at lade energien gå til spilde vil man udnytte den overskydende varme og bruge det i fjernvarmenettet.

Sammen med den elektriske energi opnår kølevandet en temperatur på over 70°C som Hobro varmeværk kan benytte uden bearbejdning, hvilket gør det meget attraktivt til fjernvarme. Når overskudsvarmen bruges til opvarmning, gavner det samfundets energieffektivitet, da vi sparer på de fossile brændstoffer.

Ud over at fungere som et testanlæg for maritime brændselsceller så er forbindelsen også et godt eksempel på, hvordan brint kan anvendes som energi i fjernvarmesektoren.
Fjernvarmeforbindelsen kan levere op til 800MWh om året, når produktionen er størst. Det svarer til 45 husstande (130m2 gennemsnitlig dansk husstand m. 18.1MWh/år fjernvarmeforbrug). Energien lagres i en akkumuleringstank ved Hobro Varmeværk, hvorefter den kan benyttes, når varmebehovet er størst i Hobro.

Forbindelsen forventes klar til fyringsæsonens start

Hobro fjernvarme er langt fremme når det gælder brug af overskudsvarme og med overskudvarmen fra Ballard og to andre aktører i området, Agri Norcold og Knauf A/S, når de op på næste 40% dækning fra overskudsvarme.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.