Forsyning og VE SKRIV UD

Grøn varme er vigtig for Danmarks CO2-reduktion

af: Cecilie Holm Arentoft, 22-04-2020
Fotokredit: Colourbox

Når de danske fjernvarmeselskaber i 2030 er 100 procent grønne, kan de bidrage til at levere i alt 44 procent af Danmarks klimamål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Det viser en ny analyse fra fjernvarmens tænketank, Grøn Energi. Det er ved at gøre fjernvarmen til boligopvarmning CO2-neutral i 2030, samt tilbyde grønne løsninger til industrien, elsektoren og boliger med olie og gas, at fjernvarmesektoren kan bidrage med næsten halvdelen af regeringen mål om CO2-reduktion i 2030.

De 3 bærende elementer til at opnå reduktionen

For at kunne levere de 44 procent af 2030-målsætningen, har Dansk Fjernvarme samlet forslag om CO2-reduktioner på 3 områder:

  1. Det første element er, at fjernvarmen bliver 100 procent CO2-neutral i 2030. Det sikrer samtidig, at el, som produceres sammen med varme på kraftvarmeværkerne, også bliver CO2-neutralt. I alt giver det en CO2-reduktion på 9,4 millioner ton, svarende til 33 procent af den danske klimamålsætning i 2030.
  2. Det andet element er at omstille de omkring 500.000 olie- og naturgasopvarmede boliger til fjernvarme og individuelle varmepumper. Det vil give en reduktion på 1,9 millioner ton CO2, svarende til yderligere 7 procent af 2030-målet.
  3. Det tredje element er at erhverv skal bruge fjernvarme og varmepumper til opvarmning af bygninger med grønne løsninger til procesvarme. Det vil kunne reducere CO2 med omkring 1,3 millioner ton og dermed yderligere knap 5 procent af 2030-målet.

Kilde: Energistatistik (Energistyrelsen), faktiske emissioner inkl. LULUCF. Grafik: Energiforum Danmark

Et stort, men også billigt, skub i den rigtige retning

Grøn Energi har regnet på, hvor meget det vil koste at gennemføre deres forslag om en CO2-neutral opvarmning i 2030. Og det er her, at det bliver virkelig interessant.

Prisen pr. reduceret ton CO2 vil ifølge beregningerne ligge på 365 kr. Ifølge en kronik om grøn varmes potentiale i Børsen, er dette blandt de absolut billigste CO2-reduktioner, der hidtil er blevet præsenteret herhjemme.

I alt vil statskassen også gå glip af 4,6 mia. kr. i 2030, hvis man gennemfører de ændringer i rammevilkår, som Grøn Energi lægger op til for at kunne gennemføre CO2-reduktionerne. Men som Kronikken i Børsen også påpeger det, så er det en beskeden regning at skulle betale, taget i betragtning, at Danmark næsten når halvdelen af målet om CO2-reduktion med dette kolossale skub fremad.

Der findes dermed et kæmpe potentiale i vores boligopvarmning og i vores fjernvarmenet. Både set med klimabriller, men bestemt også fra et erhvervsmæssigt perspektiv. Det er et potentiale, som vi skal udnytte fuldt ud, hvis vi skal nå vores klimaambitioner. Og et potentiale vi med fordele kan gå i gang med i disse tider, hvor investeringer skal laves for at genoprette vores økonomi.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.