Politik og regler SKRIV UD

Kan vi spare over en mia kr. på energiregningen?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 01-05-2020
Foto: Colorbox

De danske fjernvarmeværker kan gennem effektiviseringer spare forbrugerne for mellem 800 mio. og 1,5 mia. kr. om året i perioden frem til 2030. Ser man på potentialet hos de danske distributører af elektricitet, de såkaldte elnetvirksomheder, ligger der i samme periode en mulig forbrugergevinst som følge af effektiviseringer på mellem 300 og 360 mio. kr. årligt.

Sådan lyder hovedkonklusionerne på to analyser, som Forsyningstilsynet offentliggjorde 24. april. Se evt. mere her

Som en vej til realisering af effektiviseringspotentialerne i fjernvarmesektoren anbefaler Forsyningstilsynet, at den nuværende hvile-i-sig-selv regulering for de største fjernvarmeselskaber bliver erstattet af en indtægtsrammeregulering, som i dag kendes fra el-netsektoren. Forsyningstilsynet anbefaler også en række regulatoriske tiltag til realisering af det identificerede effektiviseringspotentiale i eldistributionssektoren under hensyntagen til den grønne omstilling, forsyningssikkerhed, høj kundeservice, og teknologiudvikling.

Kritik fra branchen

Branchen retter en kritik af præmisserne i analyserne, som man mener baserer sig på historiske data og ikke tager hensyn til den store omstilling, som branchen står midt i. Vice administrerende direktør fra Dansk Energi Anders Stouge udtaler til EnergyWatch:

"De fremlagte analyser er baseret på historiske data. Men lige nu står vi over for en hidtil uset og omfattende omstilling af el- og fjervarmesektoren frem mod 2030. At nå klimamålet i 2030, som Folketinget bredt set er enige om, kræver, at vi i fremtiden skal drive forsyningssektorens virksomheder på helt nye måder og med helt nye produkter" 

Også Direktøren for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener at anbefalingerne skyder forbi mål, i en pressemeddelelse udtaler han:

"De danske fjernvarmeselskaber kan levere 44 procent af vores samlede klimamål i 2030. Det er en kæmpe opgave, som vi meget gerne tager på os, samtidig med at vi fastholder fokus på at blive mere effektive, så vi kan give vores forbrugere billigere fjernvarme, siger direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der fortsætter:

Hvis de mange forsyningsselskaber skal bruge al deres tid og energi på bureaukrati og på at udfylde papirer og skemaer for at tilfredsstille myndighederne, så tager det ressourcer fra det, der er deres kerneopgave, nemlig at levere høj forsyningssikkerhed, billigere varme og grøn omstilling."

Forsyningstilsynets to analyser er gennemført efter anmodning fra klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen og Forsyningstilsynets direktør Carsten Smidt håber at anbefalingerne vil indgå i den videre politiske proces omkring udviklingen af reguleringen på området.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.