Forsyning og VE SKRIV UD

Ny rapport: Havvind skaber tusindvis af arbejdspladser

af: Cecilie Holm Arentoft, 27-08-2020
Esbjerg Havn dannede mandag formiddag rammen om det glade budskab, at grøn vindenergi er godt nyt for både klimaet og beskæftigelsen, hvor også klimaminister Dan Jørgensen deltog. Fotokredit: Inger Schroll-Fleischer

Hver gang en gigawatt havvind sættes op i Danmark, sikres 14.600 årsværk i danske virksomheder. Det viser et nyt studie, som for første gang detaljeret har undersøgt de national- og lokaløkonomiske effekter af investeringer i havvind.

Grøn vindenergi er godt nyt for både klimaet og beskæftigelsen. Det viser et nyt, stort studie for Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark, hvor hele værdikæden – fra produktion af møllen til nedtagning cirka 25 år senere – tæller med.

Studiet viser at store, danske havvindmølleparker på 1 gigawatt er store nok til at forsynes cirka en million husstande med grøn strøm – og samtidig skabe 14.600 årsværk direkte til danske virksomheder. Den nye undersøgelse er den mest detaljerede af sin slags til dato, og viser også beskæftigelsen inden for forskellige brancher og i udvalgte byer i Danmark.

- Endnu en gang viser tallene rent og klart, at investeringer i grøn energi giver et stort og vigtigt bidrag til det danske samfund i form af arbejdspladser i Danmark. Danske kompetencer inden for havvind er verdensførende, fordi vi har en solid og komplet værdikæde herhjemme til at sikre en omkostningseffektiv og yderst konkurrencedygtig udbygning med havvind – helt fra planlægning og projektering og frem til møllerne har udtjent deres levetid, udtaler Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark i en pressemeddelelse fra Dansk Energi. 

Havvind får endnu større rolle i fremtiden

Klimaaftalen fra juni slog fast, at havvindmøller spiller en afgørende rolle i at nå målet om 70 procent reduktion i 2030, og derfor er det også en glædelig nyhed, at vindmøller i så stor en grad er med til at sikre flere danske arbejdspladser.

Analysens gode nyheder slår fast, at det kan betale sig at investere i grøn energi, og der er ingen tvivl om, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen ser store muligheder for mere vindenergi i Danmark:

– Der er et meget stort potentiale for jobskabelse i havvind. De nye energiøer i klimaaftalen kommer til at skabe både masser af grøn strøm og arbejdspladser, slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen fast til Dansk Energi. 


FAKTA

Beskæftigelseseffekten af dansk havvind: For en dansk havvindmøllepark på 1 GW, tilfalder 4.900 årsværk direkte danske virksomheder. Dertil kommer de indirekte og inducerede effekter, hvorved årsværk for danske virksomheder stiger med ca. 9.600 og den samlede effekt bliver ca. 14.600 årsværk.

Danmark er dominerende på europæisk havvind: En europæisk havvindmøllepark på 1 GW bidrager med ca. 3.100 årsværk til danske vindvirksomheder. Dertil kan tillægges de indirekte og inducerede effekter, hvorved årsværk for danske virksomheder stiger med ca. 6.000 og den samlede effekt bliver derfor ca. 9.100 årsværk.

Danske vindvirksomheder har øget deres omsætning inden for havvind fra ca. 20 procent i 2010 og til 40 procent i 2020. I tillæg svarer danske vindvirksomheders omsætning til ca. 40 procent af de samlede investeringer i havvind i EU i de sidste 10 år.

Det Blå Danmark står stærkt i havvindsektoren: Under havvindmølleparkens levetid bidrages der med ca. 1.400 årsværk – alene for de søfarende. Dertil skal lægges et markant antal årsværk relateret til den maritime industri, danske skibsværfter – og de danske havne.

Kilde: Dansk Energi 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.