Forsyning og VE SKRIV UD

Solceller giver bedre end korn

af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-12-2020
Foto: Colorbox

En landmand kan tjene op til tre gange så meget på at leje sin jord ud til solceller fremfor korn. Det konstaterer Energiwatch i en artikel 29/11. Det betyder, i følge mediet, at vi kan se frem til en pæn stigning i antallet af solcellerparker, også en som er langt større end det Energistyrelsen forventer i sin basisfremskrivning. Her forventer man at effekten vil stige fra de nuværende 1,2 GW til 6,4 GW i 2030, hvilket vil svare til 10.000 hektar i alt - svarende til størrelsen på Amager.

Udviklingen er på mange måder glædelig, men professor på DTU Energi Jens Wenzel Andreasen er bekymret for, at udvikling sker nærmest uden politisk styring og han udtaler til EnergiWatch:

"Det er meget op til de enkelte kommuner og de enkelte landmænd at bestemme, om der skal rejses solceller. Pludselig må en masse naboer så bare vænne sig til, at de nu skal se på store sorte glaspaneler frem for en bygmark, og det synes mange er grimt,"

Professor i Energiplanlægning Brian Vad Mathiesen vurderer, at solcellerparkernes markante udtryk i landskabet vil komme til at skabe mere splid og modstand end vindmøllerne og udtaler til Energiwatch:

"Hvis man sammenligner solceller og vindmøller, vil man opleve en langt højere grad af lokal modstand mod solceller. For de fylder meget mere i landskabet, og det er sjældent fællesskabet, der tjener penge på dem. I stedet er de økonomiske gevinster koncentreret på ganske få hænder,"

I en tid hvor jord/areal er en knap ressource og solcelleparker er en potentielt kilde til splid, kunne man jo overveje om solcellerne ikke skabte mindre gene på de mange flade tage rundt om i industri, i boligselskaber, kommuner og regioner og så fx give bedre og fair betingelser for solceller i det byggede miljø.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.