Klima og ressourcer SKRIV UD

Danmarks CO2-udslip dykker kraftigt på et enkelt år

af: Cecilie Holm Arentoft, 11-02-2021
Fotokredit: Colourbox

Nye tal viser, at Danmarks drivhusgas faldt med fem millioner ton i 2019. Det er blevet lettere at nå klimamålet, med vi har stadig lang vej igen, siger eksperterne.

2019 huskes af mange som det år, hvor vi havde Danmarks første deciderede klimavalg med optog og demonstrationer rundt omkring i landets byer med opråb til landets politikere om mere klimahandling.

Men nu viser det sig, at 2019 også blev et klimaår på en anden og uventet måde. Nye tal viser nemlig, at der i 2019 skete en markant, dansk CO2-reduktion svarende til godt ni procent af de danske, årlige klimaudledninger. Det svarer til cirka det dobbelte af den årlige udledning fra Aalborg Portland, som er Danmarks suverænt største udleder.

På et enkelt år fra 2018 til 2019 faldt CO2-udsplippet med cirka fem millioner tons fra 51,6 til 46,7 millioner tons, viser den foreløbige, danske opgørelse til EU og FN, som Aarhus Universitet har lavet. 

”Det er rigtig glædeligt med så stort et fald, der i høj grad hænger sammen med kul tages ud af energiproduktionen og mere grøn energi kommer ind,” siger Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling til Altinget. 

Stadig langt fra mål
En del af CO2-reduktionen kommer fra, at kulforbruget på kraftværkerne faldt i 2019, mens der der samtidig kom mere biomasse og markant mere vindkraft fra blandt andet den nye havvindmøllepark Horns Rev 3.

Men selvom vi er på den rette vej, er der desværre stadig langt til mål, påpeget Claus Ekman til Altinget:

Man må ikke tro, at vi har fået fem millioner tons foræret og nu kan slække lidt. Man kan ikke drage for store konklusioner på et enkelt år, man skal se det over en længere periode. Så det må ikke blive en sovepude,” siger han.

Den nye opgørelse over Danmarks CO2-udledning viser, at Danmark mangler at reducere det årlige udslip med omkring 23 millioner tons fra det hidtil laveste 2019-niveau for at nå klimamålet i 2030.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.