Inspiration SKRIV UD

Danmarks største kollegie bliver bæredygtigt

af: Cecilie Holm Arentoft, 28-05-2021
Fotokredit: Ralf Skjerning / Wikipedia

Øresundskollegiet begynder inden længe på en omfattende renovering, der skal sikre at kollegiet bliver bæredygtigt både miljømæssigt, økonomisk og socialt.

Kollegiet er med sine 12 ikoniske betonblokke og med plads til mere end 1500 beboere ikke bare Danmarks, men Nordens største kollegie. Kollegiet er bygget i 1974 og skal nu gennemgå en omfattende totalrenovering, så kollegiet bliver langt mere bæredygtigt og moderne.

Hovedentreprisen på de udvendige arbejder udføres af Hovedstadens Bygningsentreprise, mens Finn K. & Davidsen har hovedentreprisen på de indvendige arbejder.

Københavns Kommune har netop godkendt projektets skema B, så renoveringsarbejdet påbegyndes lige før sommer og forventes afsluttet sidst i 2023, skriver FA09, der er byggeforretningsfører op sagen, i en pressemeddelelse.

Bæredygtighed i fokus

I renoveringen af kollegiet kommer bæredygtighed til at være i hovedfokus, både socialt, miljømæssigt og økonomisk. Det betyder, at både lejlighederne og fællesarealerne skal opgraderes, så de bliver mere attraktive for beboerne, og bygningerne skal fremtidssikres.

Vinduerne bliver skiftet til miljørigtige vinduer for at gøre bygningerne mere energieffektive, og nye toiletter og vandinstallationer vil gøre vandforbruget væsentligt mindre.

 

Bæredygtige løsninger er retfærdige, gennemførlige og acceptable. Det har Øresundskollegiet stilet efter i deres renoveringsplan.
Grafik: Cecilie Holm Arentoft

 

Renoveringen fokuserer på at understøtte beboernes fællesskab og sociale trivsel på kollegiet ved at åbne op for fælleslokalerne og gøre dem mere indbydende. Det gøres konkret ved blandt andet at etablere store glaspartier ved kollegiets fælleskøkkener, så man kan kigge ind ude fra gangen, hvilket ifølge beboerrådsformand Niels Kristian Bjerg vil få betydning for fællesskaberne:

– Der er et helt unikt, socialt liv i et kollegiekøkken, som man nok kun forstår, hvis man har oplevet det. Det er noget, vi ønsker, at alle vores beboere skal have muligheden for at være en del af, siger han til Building Supply. 

Renoveringen har også et mål om at fremtidssikre kollegiet rent økonomisk. Renoveringen vil medføre en huslejestigning på 21,3 pct. for samtlige lejemål. Lejepriserne vil stadig være relativt billige (1.976 DKK/måned i nettoleje for enkeltværelse) i forhold til andre kollegier. Derudover har man i renoveringen er der valgt materialer og elementer, som har en lang levetid og er robuste. Det kan betale sig både for pengepungen og miljøet ved, at man gør op med den brug-og-smid-væk-kultur, vi desværre ofte ser. Ved at vælge energi- og vandeffektive installationer i renoveringen, kommer man også til at spare en del penge i bygningsdriften.

 

Fakta om renoveringen

Bygherre: Øresundskollegiet

Byggeforretningsfører: FA09

Rådgivende ingeniører: Holmsgaard

Underrådgiver på brand og miljø: Niras

Arkitekter: Mole Arkitekter

Bygherrerådgivere: Cowi

Udvendige arbejder: Hovedstadens Bygningsentreprise

Indvendige arbejder: Finn L. & Davidsen

Relining af faldstammer: Greenpipe

Omdannelse af kollegiets tagterrasse

Bygherrerådgiver: Arki Lab

Landskabsarkitekt: SLA

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.