Energi og bæredygtighed i byggeri og bygninger

Forsyning og VE SKRIV UD

Intelligent Energi: Antallet af store varmepumper stiger – og meget mere er på vej

af: Dorte Nørregaard Larsen, 16-02-2021
Foto: Niels Rosenvold

Eldrevne varmepumper med mange forskellige varmekilder har momentum i fjernvarmen. Dermed er Danmark på vej mod større fortrængning af kul, naturgas og andre brændsler samt et større fleksibelt elforbrug til balancering af el fra vind og sol. Det skriver Intelligent Energi (iEnergi) i en artikel på deres hjemmeside.

I følge artiklen, blev der i 2020 blev idriftsat mindst 77 større varmepumper med en samlet varmekapacitet på 353 MW. Dermed er der installeret 118 varmepumper svarende til 454 MW i forbindelse med landets fjernvarmeværker.

Det fremgår af en opgørelse udarbejdet af SWECO for iEnergi og Dansk Fjernvarme.

Opgørelsen er dog ikke 100% fyldestgørende, da der ikke er noget samlet register for denne type projekter, men størrelsesordenen er, i følge iEnergi,  formentlig inden for skiven, og det står fast, at de større varmepumper vinder frem overalt i landet fra Ringkøbing-Skjern og Esbjerg i vest over Odense og mange andre lokaliteter ’i midten’ til bl.a. VEKS, Høje Taastrup, Tårnby og HOFOR med de store fjernvarmesystemer i øst.

353 MW nye varmepumper i 2020 ligger imellem det niveau, der skal til for at fortrænge al biomasse fra fjernvarmeproduktionen i henholdsvis 2030 og 2040. Ea Energianalyse vurderer i en rapport for Dansk Fjernvarme og Dansk Energi, at en sådan omstilling vil kræve 550 (2030) eller 275 MW (2040) varmepumper om året. Altså 5.500 MW i alt.

Du kan læse mere her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.