Klima og ressourcer SKRIV UD

Konventionelle byggematerialer er grønnere end beregnet

af: Jan V. Kristensen, 08-11-2021
Foto: Colourbox

Der er et stort behov for at få udskiftet generisk data i LCA-beregninger (Life Cycle Assessement) med produktspecifik dansk data, hvis der skal opnås et retvisende billede af et byggeris potentielle miljøpåvirkning og ressourceforbrug.

Det er en af konklusionerne i en ny Rambøll-rapport, ”CO2-besparelse ved konventionelt byggeri”, som er udarbejdet for Dansk Beton, Danske Tegl og VarmeIsoleringsForeningen. Rapporten og dens resultater blev præsenteret ved Building Green Copenhagen.

-Rapportens resultater viser, at de mineralske byggematerialer er bedre end deres ry. Danske producenter er de seneste år kommet rigtigt langt med at udvikle mindre klimabelastende materialer, som både har en lang levetid og lavt ressourceforbrug til drift og vedligehold i bygningens levetid. Vi står derfor godt rustet til fremtiden – både i forhold til at indfri regeringens ambitiøse klimamål og de kommende CO2-krav til nybyggeri i 2023, siger Gitte K. Nielsen, adm. direktør hos Danske Tegl, i en pressemeddelelse, som de tre producentforeninger har udsendt.

Rapporten viser, hvilken effekt det har på tre byggeriers klimapåvirkning at udskifte generisk data fra cases i rapporten - ”CO2-besparelser ved træbyggeri” fra juni 2020 - med de nyeste danske miljødata for konventionelle byggematerialer som beton, stål, tegl, isolering mv., der er tilgængelig på det danske marked.

Ved at anvende produktspecifik dansk miljødata (EPDer) for state-of-the-art-produkter i LCA-beregninger i tre forskellige cases - enfamiliehus, rækkehus og etagebolig – ses en reduceret klimapåvirkning på hhv. 30 pct., 24 pct. og 14 pct. i forhold til en beregning baseret på generisk data.

-Rapporten belyser, at generisk data giver et ukorrekt beslutningsgrundlag, når der skal opføres byggeri med fx beton, tegl, stål og isolering. Vi har behov for, at ny produkt- og branchespecifik data bliver implementeret i værktøjer som LCAbyg og InfraLCA, hvis danske materialeproducenter – der løbende udvikler mindre klimabelastende materialer – skal have mulighed for at blive vurderet på deres egne materialer og ikke på baggrund af et generisk datagrundlag, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton.

Den gængse regnemodel i Danmark til at beregne livscyklusvurderinger er LCAbyg, som hidtil – næsten udelukkende – er baseret på generisk data hentet fra f.eks. den tyske database Ökobau.

-Baserer vi i Danmark vores beregninger og analyser af byggeriets klimapåvirkning på ældre tysk data, får vi selvsagt nogle upræcise resultater, der ikke flugter med virkeligheden. Det kan give et billede af, at visse materialer har en større klimapåvirkning, end de reelt har. Det er hverken godt for miljøet eller konkurrencesituationen for de danske materialeproducenter, som i disse år investerer massivt i at udvikle mere bæredygtige materialer, siger Klaus Birk, formand for VarmeIsoleringsForeningen i pressemeddelelsen.

Læs hele rapporten her:

co2-besparelse.pdf (dansketegl.dk)

 

Faktaboks:

Om Dansk Beton

Dansk Beton er branchesammenslutning for producenter af beton og betonprodukter under DI Byggeri. Dansk Beton skal udbrede kendskabet til betons mange anvendelsesmuligheder og dermed skabe en fælles platform for branchens udvikling.

 

Om VarmeIsoleringsForeningen (VIF)

VIF er brancheforeningen for producenter af varmeisoleringsmaterialer. Medlemmerne beskæftiger sig med isolering inden for nybyggeri og renovering samt tekniske installationer.

 

Om Danske Tegl

Danske Tegl repræsenterer danske producenter af bl.a. teglmursten, kalksandsten, tegltagsten, letklinker, porebeton, mørtler og kalkprodukter. Danske Tegl er med til at fremme information og uddannelse inden for foreningens område, samt at støtte forskning og udvikling inden for produktion og anvendelse af medlemmernes produkter.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.