Handlingstank for bygninger og bæredygtighed

Inspiration SKRIV UD

Kvashegn i Odder nedbringer affaldsmængden

af: Carina Hedelund, 01-09-2021
Fotokredit: Renosyd

Danmarks største kvashegn har reduceret affaldsmængden med 100 ton haveaffald – det svarer til 4 kg pr. indbygger i Odder Kommune. Og potentialet er stort for både borgere, boligforeninger, lokalråd og andre fællesskaber.

Siden juli måned har de lokale indbyggere sammen med Renosyd, Odder Kommune og Økologiens Have fyldt kvas og grene i Danmarks største kvashegn, som ligger på Rørthvej i Odder.

Det fælles hegn er bygget for at sikre mere biodiversitet i Odder, og for at knække kurven med de stigende affaldsmængder. Og hegnet har allerede givet gevinst: hver enkelt borger i Odder Kommune har reduceret affaldsmængden med 4 kg om året.

”Haveaffald er supergodt affald, fordi det kan genbruges. Så selvom det er smart at lave det til kompost, så er det endnu smartere, hvis man kan spare behandlingsprocessen og putte det i et kvashegn. Samtidig sparer kunderne også en masse ture til genbrugspladsen,” siger Annemette Fuglsang, direktør i Renosyd.

Stort potentiale

Hegnet, som blev etableret i juli, er netop blevet udvidet med yderligere 50 meter, så der gives plads til haveaffald fra efterårssæsonen.

Annemette Fuglsang forklarer: ”Vi har kun bygget ét kvashegn. Men potentialet er stort, hvis flere begynder at bygge kvashegn. Der er store mængder vi kan flytte her. Vi er i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og en række institutioner, men vi vil også gerne snakke med grundejerforeninger, lokalråd og andre.”

Du kan bygge dit eget kvashegn

Renosyd har en målsætning om at reducere den samlede affaldsmængde pr. borger og vil derfor gerne inspirere borgere, grundejerforeninger, boligforeninger, lokalråd, sportsklubber og andre fællesskaber, til selv at bygge kvashegn.

På Renosyd's hjemmeside kan du få inspiration og finde guiden "Sådan laver du dit eget kvashegn".

Fakta:

  • Hegnet rummer 100 ton haveaffald
  • Hver borger i Odder Kommune har produceret omkring 4 kg affald mindre (hvis man kigger på den samlede affaldsmængde på årsbasis for kommunen)
  • Den direkte genbrug af haveaffaldet giver også en målbar økonomisk og klimamæssig besparelse
  • Kvashegnet er 200 meter langt og rummer 450 m3
  • Hegnet er Danmarks største kvashegn
  • Odder Kommune er med i konkurrencen om at blive Danmarks VILDESTE kommune, hvor kvashegnet spiller en afgørende rolle

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.