SKRIV UD

Danskerne forventer at skrue ned for energiforbruget

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-11-2022
Foto: Colourbox

Det er ikke kun i kommuner og regioner, at man forventer at der skrues ned for varmen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Energistyrelsen. I følge denne undersøgelser regner 6 ud af 10 danskere med at skrue ned for varmen i den kommende vinter.

Energistyrelsen skriver på deres hjemmeside:

Det er den tid på året, hvor behovet for at skrue op for varmen i vores boliger stiger. Men temperaturerne i de danske stuer bliver lavere i år. En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at 6 ud af 10 danskere forventer at spare mere på varmen denne vinter sammenlignet med sidste år. Det er i tråd med de nye energispareråd, som Energistyrelsen netop har lanceret.

Det er ikke kun varmen, vi forventer at spare på. 7 ud af 10 danskere angiver i samme undersøgelse, at de forventer at reducere deres elforbrug den kommende vinter sammenlignet med sidste år.

Danskerne er meget motiverede for at spare på energien
I undersøgelsen fortæller 72 procent af danskerne, at de er mere motiverede for at spare på deres elforbrug i dag sammenlignet med for 12 måneder siden. Det er 13 procentpoint højere end i marts 2022, hvor Energistyrelsen lavede en lignende befolkningsundersøgelse.

Danskerne bliver også spurgt ind til, hvad der kan motivere dem til at spare på deres el- og varmeforbrug. Her svarer:

  • 80 procent - At spare penge
  • 50 procent - At mindske Danmarks afhængighed af energi fra Rusland
  • 43 procent – At gøre noget godt for klimaet og miljøet
  • 36 procent – At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres

Hele 61 procent svarer desuden i undersøgelsen, at de er villige til at sænke deres el- og varmeforbrug markant, hvis det hjælper til, at vi ikke løber tør for energi i Danmark.

Vi kan se, at danskernes lyst til at spare på energien ikke kun handler om at spare penge. Tallene viser også, at danskerne i stigende grad forstår, at vi er i en kritisk situation, hvor vores energiforsyning er udfordret. Og man vil gerne bidrage til at undgå, at vi risikerer at stå i en situation med strømafbrydelser ” siger Stine Leth Rasmussen.

Gode spareråd

På deres hjemmeside giver Energistyrelsen også en række anbefalinger til hvordan man kan spare på energien, uden at skabe indeklimaproblemer:

Energistyrelsen har lanceret en række nye, sæsonaktuelle spareråd målrettet danskerne. Formålet med dem er at hjælpe danskerne til at spare på energien over efteråret og vinteren:

Skru ned for varmen
Du sparer 5 % på varmeforbruget, hver gang du skruer én grad ned. Sæt termostaterne ens i alle rum, og hold mindst 18 grader, så der ikke kommer skimmelsvamp.

Brug mindre varmt vand
Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på varmen ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Sluk for unødigt strømforbrug
Strømforbrug er individuelt. Gennemgå strømforbruget derhjemme og vurder, hvor du kan skære i dit forbrug. Måske kan du skifte til LED-pærer, bruge brødristeren i stedet for ovnen eller slukke den gamle kummefryser.

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud
Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.

Find flere råd og vejledning på SparEnergi.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.