SKRIV UD

Hvor meget komfort kan vi ofre på energi- og klimakrisen?

af: Jan V. Kristensen, 03-10-2022
Foto: Colourbox

Hvor meget komfort kan og vil vi ofre på at spare energi og dermed CO2 i de offentlige bygninger, hvor vores børn går i skole, hvor du går på arbejde, spiller badminton eller får hjælp til jobsøgning? Den brainstorm var 150 deltagere med på, da Energiforum Danmark, Gate 21 og WE BUILD DENMARK holdt et dagsseminar om den grønne omstilling hos Gate 21 i Albertslund.

"19 grader i offentlige bygninger har alle hørt om nu. Vi syntes som arrangører, at det kunne være inspirerende at tage komfort-diskussionen et skridt længere på et møde med så mange engagerede miljø- og energiinteresserede, for diskussionen er er jo ikke kun relevant i energikrisen, vi har også en klimakrise" siger Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder fra Energiforum Danmark, der var moderator på seancen.

Herunder kan læseren shoppe rundt i citater og holdninger til emnet, som både publikum og fem deltagere på scenen bidrog til.

 

  • Jeg har teenagere derhjemme, som forventer, at huset er så varmt, at man til enhver tid bare kan færdes i undertøj. Men er det det offentliges opgave at gøre det muligt at sidde i t-shirt i skolen på en vinterdag? Nej.

 

  • Vi skal spare, men også tænke os om. Med for lave temperaturer handler det ikke kun om komfort, men også risiko for eksempelvis skimmelsvamp i et lokale.

 

  • Jeg har i vores kommune igennem årene oplevet krav til lokaler og komfort, som vel kan kaldes forkælethed. Måske har vi nu en gylden mulighed for at gøre lidt op med det.

 

  • Husk, at høj komfort og høj temperatur ikke altid er

 

  • Vi har skruet ned for temperaturerne i personalerum på vores bosteder. Nu opholder medarbejderne sig i stedet mere ude blandt beboerne…

 

  • Bevar komfort og luk i stedet udvalgte lokaler. Det er ofte en bedre løsning.

 

  • Vi kan tage en sweater på. Men vi kan ikke sætte menneskers og bygningers sundhed på spil.

 

  • Niveauet af komfort skal afgøres centralt. Lokalt kan man diskutere ”nice to have og need to have” inden for komfort og finde nye sparemuligheder.

 

  • Alt der kan klares med en sweater er ikke noget problem

 

  • Husk at beslutninger skal understøttes af stærke kommunikationsstrategier. Vi skal ud med budskaberne igen og igen med de samme formuleringer, så alle forstår, hvorfor vi skærer på komfort.
Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.