SKRIV UD

Klimamålet for 2025 hænger i en tynd tråd

af: Dorte Nørregaard Larsen, 17-08-2022
Foto: Colourbox

Klimamålet for 2025 hænger i en tynd tråd, så kontant siger Tænketanken Concito det i dag i debatindlæg i Altinget.

Tænketankens beregninger viser, at vi mangler mindst 1,3 millioner tons i 2025, men måske helt op mod 4,4 millioner tons.

I følge Concito skyldes det primært at "... reduktioner fra CCS ser ud at komme senere end forventet, samt at grænsehandel med diesel umiddelbart undervurderes af regeringen".

At mankoen ikke er større vurderer Concito blandt andet skyldes de stigende energipriser som følger i kølvandet på krigen i Ukraine.

I debatindlægget foreslår Concito følgende tiltag til at indhente det forsømte:

  • En hurtigere indfasning af CO2-afgiften end vedtaget i Grøn Skattereform vil bidrage til at opfylde 2025-målet og skabe endnu større troværdighed om, at forurening bliver dyrt i fremtiden.
  • Øjeblikkelig omlægning af energiafgifter til CO2-afgifter vil øget incitamentet til at afvikle kul i kraftvarmeproduktionen.
  • Brændstofafgifter, der følger de tyske, vil dels reducere grænsehandlen kraftigt og samtidig begrænse bilkørslen og give effektiviseringer i landbruget.
  • Opgradering til naturgasnettet af den biogas, der i dag bruges til elproduktion, samt øget brug af varmepumper til levering af procesvarme på biogasanlæg.
  • Udvidelse af puljen til negative emissioner. Regeringen forventer, at der kan opnås reduktioner til blot 500 kroner pr. ton. Holder det, bør puljen øges for at opnå et større potentiale.


Hertil kommer en række forslag, der både kan hjælpe på den akutte forsyningskrise og hver især bidrage med cirka 0,1 millioner ton til opfyldelse af 2025-klimamålet:

  • Reduktion af fartgrænserne på motorvejene til 110 kilometer i timen
  • Fremrykning af stopdato for fossile biler gennem forbud eller øget beskatning
  • Genåbning af infrastrukturaftalen og udskydelse af vejprojekter vil reducere den danske andel af udledningerne fra anlæg.

 

 

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.