SKRIV UD

Luften i klasselokaler er fuld af kemi

af: Janne Roest-Madsen, 25-11-2022
Foto: Colourbox

Normalt kender skoleeleverne kemi som et fag på skoleskemaet. Nu viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Realdania og Aarhus Universitet, at luften i en række af landets klasselokaler er fuld af uønsket kemi. Løsningen på det dårlige indeklima er ventilation.

Utilstrækkelig ventilation giver forhøjet CO2-indhold og uønsket kemi 
Der er som sådan ikke noget nyt i, at kemi er en del af skoledagen på landets folkeskoler. Heller ikke at mange klasselokaler har et forhøjet CO2-indhold - for det har flere tidligere undersøgelser vist. Men det er nyt, at man har undersøgt kemien i klasselokalerne så omfattende. I en ny kortlægning af kemien i luften i klasselokalerne blev der fundet over 450 forskellige kemiske stoffer i luften i danske klasselokaler, skriver Realdania i en pressemeddelelse. 

"Målinger af CO2-niveauer har længe peget på utilstrækkelig ventilation i mange danske klasselokaler. Med resultaterne fra Masseeksperimentet begynder vi nu at forstå konsekvenserne og forhåbentlig skabe øget fokus på og viden om de mange kemikalier, vi oplever, når vi opholder os indendørs", siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.

Manuel udluftning er godt men kan ikke stå alene
En af forskerne bag projektet understreger samtidig behovet for at holde blikket stift rettet på ordentlig ventilation – også i en tid med energikrise.

"Udluftning er altså en rigtig god idé for at fjerne tung og ildelugtende luft. Men det er desværre ikke alle klasser, der lufter tilstrækkeligt ud, og med den aktuelle energikrise, hvor temperaturen i klasserne sænkes, og der måske endda spares på den mekaniske ventilation, kan det problem hurtigt blive mere udbredt, udtaler Kasper Vita Kristensen, adjunkt fra Institut for Bio-og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet:

"Jeg frygter, at niveauerne vil stige i denne vinter og dermed reducere luftkvaliteten yderligere i mange af landets klasselokaler, siger han i pressemeddelelsen.

Mekanisk ventilation forbedrer indeklima og luftkvalitet
Hos Tekniq Arbejdsgiverne understreges også vigtigheden af mekanisk ventilation og en løbende måling af indeklimaet lokalt.  

"Det er helt urimeligt, at skolebørnene bliver ved med at få undervisning i dårligt indeklima. Særligt når undersøgelser gang på gang dokumenterer, at mekanisk ventilation rent faktisk kan hjælpe gevaldigt på problemet. Af samme grund bør det være krav, at kommunerne handler på det, når de oplever et utilfredsstillende indeklima", siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

"Halvdelen af landets skoler vil formentlig skulle renoveres for at få ren luft, så det er afgørende, at det bliver tænkt ind i alle løbende renoveringer fra nu af. Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt at stille krav til skolernes indeklima og luftkvalitet, siger Maria Rizzo.

Baggrund
Undersøgelsen er gennemført i 76 forskellige klasser på skoler over hele Danmark, samtidig med det store Masseeksperiment om CO2-koncentrationer i klasselokalerne. Bag undersøgelsen står det nationale naturfagscenter Astra og Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet. Undersøgelsen ‘Kemi i luften’ er støttet af den filantropiske forening Realdania og VILLUM FONDEN.

 

Læs mere om undersøgelsen her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.