Forsyning og VE SKRIV UD

Tagene på Fields, Grønttorvet og Kødbyen kan dække 5.800 københavneres årlige elforbrug

af: Pressemeddelelse fra Spacemaker, 22-12-2022
Foto: Colourbox

Hvordan kan København producere mere vedvarende energi og bidrage aktivt til klimakampen? Techfirmaet Spacemaker har sat avanceret software til at regne på, hvor meget solenergi tre kendte områder i København kan producere.

Som et led i Danmarks planer for vedvarende energi, skal der skrues kraftigt op for solenergianlæg. I den forbindelse har Spacemaker, som er en del af Autodesk-koncernen, udregnet energigevinsterne ved at etablere solceller i tre byområder i København - Fields på Amager, Kødbyen på Vesterbro og Grønttorvet i Valby. Ingen af dem har i dag solceller på tagene, men med store tilgængelige tagarealer kunne de nemt få det.

Og resultatet er overvældende:

Alene de tre byområder kan tilsammen generere vedvarende energi nok til 5.854 københavnere - året rundt.

'Enormt energipotentiale'
"Energipotentialet for hele København er enormt. De fleste tage har ikke solceller, og det er tankevækkende, hvor meget solenergi, der kunne produceres, hvis man etablerede dem flere steder i byen. Både på nye og kommende bygninger, så f.eks. boligejendomme i højere grad bliver selvforsynende med vedvarende energi. Husk i øvrigt at moderne solcelleanlæg ofte kun er mindre synlige", siger Spacemakers arkitekt, Even Brænne Olstad, der rådgiver arkitektvirksomheder og ejendomsudviklere i brugen af tech til at beregne og indtænke potentialet i vedvarende solenergi på eksisterende og kommende bygninger.

4 mio. kilowatt-timer
Tagene på Fields kan, oplyser Spacemaker, tilsammen producere knap fire millioner kilowatt-timer om året (3.847.146), og med et gennemsnitligt energiforbrug, ifølge Energistyrelsen, per dansker på 1.500 kilowatt-timer årligt, dækker Danmarks største indkøbscenter i teorien det, der svarer til 2.564 personers årlige energiforbrug.

Måler man i forhold til lejligheder, der i gennemsnit ifølge Energistyrelsen anvender 2.200 kilowatt-timer til en husstand bestående af to voksne og to børn, så dækker Danmarks største indkøbscenter op til 1.748 lejligheders energiforbrug på et år. Alternativt kunne det bidrage til Field’s energibehov.

Tidobling af solenergi på vej
Danmark har forpligtet sig til en 70 procent CO2-reduktion i 2030, og et af de steder, hvor der skrues kraftigt op de kommende år, bliver solenergi. Ifølge udspillet ’Danmark kan mere 2’ ventes alene solenergi at tidoble fra 2 til 20 GW. Solcellerne skal formentlig også opsættes i København og andre byer for at reducere inddragelsen af naturområder.

Grønttorvet kan skabe energi til 2.300 beboere
København har ifølge Københavns Kommune de seneste fem år fået mellem 5.000 og 6.500 nye boliger om året, og de store boligkvarterer er oplagte steder at opsætte solceller, enten ovenpå allerede eksisterende hustage eller i forbindelse med kommende boligprojekter, hvor de kan skabe energi til beboerne.

Tæt på selvforsynende
Det er Grønttorvet i Valby et godt eksempel på.

Ifølge Spacemakers udregninger kan solceller på Grønttorvets tage i alt generere knap 3,5 mio. kilowatt-timer (3.476.113) om året. Omregnet til lejligheder kan solcellerne skaffe energi til i alt 1.580 lejligheder eller dække op til 2.317 almindelig danskeres energiforbrug om året.

Grønttorvet kommer i alt til at rumme 3.000 boliger, fremgår det af hjemmesiden Grønttorvet.dk, og antallet af beboere vil formentlig krydse 4.000.

Det betyder, at Grønttorvet med solceller på tagene i teorien ville kunne dække fra halvdelen til omkring to tredjedele af den nødvendige energi, hvis man tager afsæt i Spacemakers beregninger. Og at andre eksisterende og kommende bykvarterer som Grønttorvet på samme måde ville kunne få dækket en betydelig del af deres energibehov herfra.

Kødbyen kan skaffe energi til 1.000 personer
Kødbyen på Vesterbro gør det muligt at producere 1.459.715 kilowatt-timer om året, eller det der kunne dække 973 danskeres årlige energiproduktion. En af årsagerne til at Kødbyen ikke kan generere mere solenergi er, at den gennemsnitlige kilowatt-time/m2 i Kødbyen kun er 74, viser tallene fra Spacemaker. På Grønttorvet og i Fields vil den være hhv. 127 og 125 kilowatt-time/m2.

Alle tal er udregnet ud fra et gennemsnitligt solscenarie, oplyser Spacemaker.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.