Klima og ressourcer SKRIV UD

25 nye ladeparker til ellastbiler

af: Pressemeddelse fra Transportministeriet, 10-11-2023
Foto: Colourbox

Efter vedtagelsen af EU-forordningen om infrastruktur for alternative drivmidler (AFIR) den 25. juli 2023 har forligskredsen bag Infrastrukturaftale 2035 netop udmøntet 313 millioner kroner til udbygning af dansk offentligt tilgængelig ladeinfrastruktur til tung transport frem mod 2030. Midlerne kommer oven i cirka 370 millioner, som regeringen desuden har valgt at prioritere til ladestandere til den tunge transport.

I alt udmøntes der derfor små 700 millioner kroner til en udrulningsplan, der omfatter etablering af 25 ladeparker med 175 lynladepunkter og 133 MW langs de danske statsveje. Med planen vil de ambitiøse krav fra EU blive opfyldt, og kapaciteten til omstillingen af den tunge vejtransport vil ligge et godt stykke over den forventede udvikling i antallet af ellastbiler.  

Langt den største del af fremtidens ladebehov vil blive dækket af depotladning i den enkelte virksomhed. Ladeparkerne er derfor placeret, hvor behovet er størst, og trafikstrømme samles samtidig med, at lokationerne sikrer, at chaufførerne aldrig har længere end 60 kilometer til en lynlader på hovednettet. 

De første fem ladeparker skal åbne allerede i 2025 og placeres langs større motorveje i området omkring Randers, Herning, Vejle, Padborg og Køge. Endvidere åbner Sund & Bælt i 2025 en ladepark ved Nyborg. De øvrige 20 ladeparker vil løbende blive åbnet frem mod 2030.

Etableringen af ladeparkerne vil ske ved statslige udbud, hvor private virksomheder kan afgive tilbud på anlæg af ladeparker i konkurrence på markedsvilkår. Vejdirektoratet er allerede i gang med planlægningen af de første fem ladeparker, der bl.a. indebærer en markedsdialog, der skal danne grundlag for en udbudsstrategi.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.