Politik og regler SKRIV UD

Energiforum Danmarks høringssvar: Sæt solceller på offentlige tage fri

af: Dorte Nørregaard Larsen, 09-03-2023
Foto: Colourbox

Fra og med 1. april 2023 skal statslige solcelleanlæg modregnes for sparet elafgift. Det blev foreslået i en bekendtgørelse, der netop har været i høring. 

Hovedformålet med bekendtgørelsen er at fastsætte kriterier for, hvornår der vil skulle ske intern statslig modregning, og hvornår der kan søges dispensation. Formålet med intern statslig modregning er at sidestille staten med kommuner og regioner ift. betaling af elafgift ved egetforbrug af elektricitet produceret via solceller.

Energiforum Danmark synes, at forslaget trækker i den forkerte retning. I vores høringssvar skriver vi bl.a:

Formålet med bekendtgørelsen er at ligestille statens bygninger med andre offentlige bygninger, hvad angår solceller. I denne situation desværre, at gøre det lige så besværligt at opsætte solceller på statslige bygninger, som på kommunale og regionale. Det havde været mere oplagt at slippe solceller på offentlige bygninger fri, og dermed få udnyttet det potentiale, der er. Særligt i en tid, hvor det er sværere og sværere at finde placeringer til solceller uden folkelig modstand.

Set i lyset af, at Regeringen ønsker grøn omstilling og afbureaukratisering, så trækker dette forslag i modsat retning på begge områder:

  • Man indfører med bekendtgørelsen indberetnings- og modregningsregler, dispensations-ansøgningsprocedurer og andet bureaukrati for at flytte et lille beløb fra et hjørne af statskassen til et andet.
  • Man begrænser incitamentet til at udnytte gode solcelle-placeringer på lokationer med stor samtidighed ml. produktion og forbrug og siger dermed farvel til relativt billige CO2-reduktioner, der matcher et VE-system præget af store input fra vindkraft.


Det er ærgerligt og virker kortsigtet.

Vi skal have solcelleproduktionen ind i de områder, hvor forbruget er størst og ikke opstillet i landdistrikterne, hvor produktionen af VE allerede er meget høj. Offentlige bygninger er overvejende karakteriseret ved at ligge i byerne, hvor der vil være et stort forbrug samtidig med at produktionen er størst.

Du kan læse hele høringssvaret her.

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.