Politik og regler SKRIV UD

EU´s medlemslande enige om skærpelse af CO2-kvotesystemet og klimatold

af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-04-2023
Foto: Colourbox

EU´s medlemslande har givet grønt lyst til en stor klimapakke, der bl.a. betyder at boliger, biler, sø- og lufttransport også er omfattet af CO2-kvotesystemet.

Der vil dog være rabat til disse segmenter i perioden frem til 2030, ligesom EU vil hjælpe dem, der bliver hårdest ramt af de prisstigninger de nye kvoter medfører. Denne hjælp kommer via en særlig social klimafond på næsten 87 milliarder Euro, som blandt skal finansieres af indtægter fra det nye kvote-system.

Samtidig skurer EU også op for ambitionerne, således at de kvote-omfattede sektorer i 2030 skal have reduceret deres emissioner med 62 procent sammenlignet med 2005.

Sidst men ikke mindst er der en klimatold på vej. Altinget.dk beskriver tolden således:

"Den nye klimapakke har dog ikke kun blikket på klimagasser fra Europa. Også virksomheder, der importerer udvalgte klimabelastende varer, der er produceret uden for EU, vil fra 2026 blive ramt. Det vil ske med verdens første klimatold.

Den nye klimatold skal gradvist indfases fra oktober. Først skal der indføres rapporteringskrav og indsamles data, siden skal der indføres en importafgift på særlig CO2-intensive varer som cement, jern, stål, gødning, aluminium, brint og strøm, hvis de produceres uden klimakrav, der minder om de europæiske.

Prisen på klimatolden skal med tiden svare til det, der vil blive betalt, hvis varerne var blevet produceret i EU, hvor virksomheden skal betale for CO2-kvoter for udledningen.

Ifølge mediet Euractiv forventes den nye klimatold at kunne give op til 14 milliarder euro om året i indtægter til EU".

Du kan læse mere om den samlede pakke her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.