Klima og ressourcer SKRIV UD

Mckinsey-rapport: Mangel på land er en udfordring for den grønne omstilling

af: Dorte Nørregaard Larsen, 22-05-2023
Foto: Colourbox

EU har i sine "Repower Europe"-planer målsætninger om, at der skal opstilles 600 Gw solceller og 500 GW vind inden 2030. Det vil for Frankrigs, Italiens og Tysklands vedkommende kræve arealer svarende til Belgiens størrelse. Det konstateres i ny rapport fra Mckinsey.

Så det er ikke kun i Danmark, at behovet for egnede arealer, med passende afstand til natur og naboer, er en udfordring for opstilling af vedvarende energi. Rapporten peger på en lang række flaskehalse for at skaffe det fornødne areal, og kommer i samme ombæring med en række anbefalinger (her gengivet i Energiwatchs oversættelse):

Opdatering af fysisk planlægning og arealfordeling. Vurder de bedste steder for VE på landeniveau ved at overveje parametre som naturlige fordele (f.eks. vindhastigheder og solstråling); konkurrerende arealanvendelse (såsom fødevareproduktion eller biodiversitetsområde); infrastruktur og tilgængelighed - herunder netkapacitet - og regler, herunder potentiel tildeling af vedvarende ”go-to-områder” med lav miljøkonfliktrisiko.

Revision af lovgivningsmæssige regler. Gennemgå lovgivningsmæssige begrænsninger, der begrænser jordallokering til VE-udvikling.

Maksimering af repowering. Maksimer potentialet for udvikling på eksisterende installationer ved at erstatte ældre kraftværker med nyere, energieffektive. Dette kan hjælpe med at øge den samlede installerede kapacitet uden at kræve yderligere land.

Tilskyndelse til social accept. Overvej økonomiske incitamenter til lokalsamfund og jordejere for at lette udbredelsen af jord til VEK-formål.

Fremme hybrid arealanvendelse. Udvikle mekanismer og relevante forretningsmodeller for deling af jordarealer, mens jordejere, energi-udviklere, forsyningsselskaber og regulatorer bør samarbejde.

Innovation for at bevare biodiversiteten sammen med VE-udvikling. Undersøg muligheder for at fremme og sikre biodiversitet under udvikling af vedvarende energi og drift i partnerskaber mellem miljøgrupper – såsom ikke-statslige organisationer og statslige agenturer – og udviklere.

Fremme anvendelse af solceller på forseglede overflader. Give incitamenter til maksimal brug af tidligere forseglede overflader til PV-installation, herunder dem, der er dækket med beton eller sten til bygninger, veje, parkeringspladser og anden infrastruktur.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.