Inspiration SKRIV UD

Ny app beregner støj, når varmepumper skal placeres

af: Janne Roest-Madsen, 24-01-2023
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne

Energistyrelsen og TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen udviklet et digitalt værktøj - en støjberegner - der kan hjælpe installatører og forbrugere til at finde den rigtige varmepumpe og derudover beregne, hvor varmepumpen skal placeres, så den generer mindst muligt i forhold til støj.

TENIQ EL og TEKNIQ VVS og Energistyrelsens hjemmeside 
Beregneren kan findes på Energistyrelsens hjemmeside og i TEKNIQ Arbejdsgivernes to apps, som er blevet udvidet med det nye værktøj til dimensionering og støjberegning af varmepumper. Men app-versionen af værktøjet er forbedret på en række punkter.

Data fra Google Maps og varmepumpeliste
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne kombinerer den nye funktion i el- og vvs-appen data fra Energistyrelsen om varmepumper med kort fra Google Maps, så man kan vise, hvordan støjen breder sig fra pumpen. Her får du den beregnede støjudbredelse fra en given varmepumpe ved en valgt placering. 

"Et vigtigt element i den nye løsning er, at vi kombinerer flere vigtige værktøjer som det offentlige stiller til rådighed. Udover støjberegneren trækkes der data fra Energistyrelsens varmepumpeliste, og så indeholder værktøjet også et simpelt dimensioneringsværktøj baseret på statistik om bygningers varmebehov", siger Simon O. Rasmussen på deres hjemmeside.

Samarbejde mellem myndigheder og erhvervslivet
"Vi er rigtigt glade for samarbejdet om at gøre støjberegneren lettere at bruge for langt flere installatører, og jeg ser det som et godt eksempel på, hvordan myndigheder og erhvervsliv i samarbejde kan løse udfordringer. Med værktøjet styrker vi rådgivningen af borgerne og forenkler beslutningsprocessen omkring en varmepumpe som erstatning for fx det gamle naturgasfyr", siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør i Energistyrelsen til TEKNIQ Arbejdsgiverne.


Læs mere hos Tekniq Arbejdsgiverne, hvor du også kan finde en videovejledning til brug af støjberegneren.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.