Inspiration SKRIV UD

Ny casesamling: 25 byggerier med lavt klimaftryk

af: Janne Roest-Madsen, 04-08-2023

BUILD, Aalborg Universitet, Villum Fonden og Realdania står bag casesamlingen med 25 danske best practice byggerier målt i forhold til klimaftryk. Samlingen kigger nærmere på etageboliger, rækkehuse og enfamiliehuse og et fælleshus, der alle kan inspirere til et lavere klimaftryk. Det skriver initiativet Blogbyggeri fra 4 til 1 planet i en pressemeddelelse.

Opslagsværk til inspiration i byggebranchen
Der er god grund til at lade sig inspirere af de 25 byggerier i casesamlingen, som kan bruges som et opslagsværk for aktører i byggebranchen. Et par af eksemplerne viser, at det er muligt at opføre boliger, der udleder under 4 kg CO₂-ækv/m²/år. 22 cases ligger under grænseværdien i lavemissionsklassen på maks. 8 kg CO₂-ækv/m²/år, og 11 cases er under 6 kg kg CO₂-ækv/m²/år – det vil sige under det halve af den nuværende grænseværdi i bygningsreglementet.

Til sammenligning udleder boligbyggeri i dag i gennemsnit 9,6 kg CO₂-ækv/m²/år. Grænsen er i Bygningsreglementet på 12 kg CO₂-ækv/m²/år for bygninger over 1.000 m2.    

Klimaaftrykket for de 25 byggerier bliver i rapporten estimeret ved livscyklusvurderinger, som er en holistisk metode til at beregne miljøpåvirkninger associeret med et produkts eller et systems livscyklus.

”Vi er nødt til at ændre måden, vi bygger på i Danmark. Og det kræver, at vi ikke kun udvikler ny viden, men også samler og deler den viden, der allerede eksisterer. Rapporten viser, at der findes mange gode eksempler på, hvordan vi kan bygge med et lavere klimaaftryk. Den viden har vi nu samlet med et ønske om at dele den med alle de aktører i det byggede miljø, der er interesseret i at bygge mere bæredygtigt,” siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

Læs mere og download rapporten her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.