Klima og ressourcer SKRIV UD

Ny grøn regnemodel

af: Dorte Nørregaard Larsen, 30-01-2023
Foto: Colourbox

Københavns Universitet, har i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, DREAM og Danmarks Statistik, udarbejdet to grønne regnemodeller, som ministerier nu kan bruge til styring af dansk økonomi.

For miljø- og klimakonsekvenser skal nu regnes med i den økonomiske politik. De første resultater viser, i følge altinget.dk, at samfundet taber 245 milliarder krone rom året på grund af skader på miljøet.

Modellerne skal gøre det muligt, at sætte pris på de miljø- og klimakonsekvenser en given økonomisk aktivitet medfører. Økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, der leder arbejdet med modellen, udtaler i en pressemeddelelse:

”Mange synes forståeligt nok, at det er noget mærkeligt noget eksempelvis at sætte en pris på lærkesang. Men hvis vi ikke gør det, så risikerer vi, at vigtige miljøværdier bliver underprioriteret i den politiske proces,”

De to modeller er hhv. Grønt BNP og GrønReform. 

Opgørelsen af det grønne BNP kan belyse om den økonomiske vækst er sket på bekostning af miljøet, eller om miljøet tværtimod er forbedret i kraft af nogle af de investeringer der indgår i det traditionelle BNP. Se mere her.

Grøn REFORM-modellen kan bruges til at beregne miljø- og klimaeffekter af den forventede økonomiske udvikling og til at vurdere de erhvervs- og samfundsøkonomiske konsekvenser af miljø-, energi- og klimapolitiske tiltag som f.eks. drivhusgasafgifter. Læs evt. mere her

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.