Forsyning og VE SKRIV UD

Solceller og batterier skaber lys i den intelligente by

af: Jan V. Kristensen, 04-01-2023
Foto: TrygFonden

Solcelle-drevet lys kan integreres i forskelligt byudstyr fra cykelparkering til redningsstiger på havnen. Det kræver blot et samspil med et integreret batteri. Et nyt forskningsprojekt har skabt IoT-modeller til løsningerne.

Bag det afsluttede toårige forskningsprojekt står DTU Fotonik samt virksomhederne Nordic Firefly, Presto Engineering Denmark og Out-sider. Projektet har modtaget midler igennem initiativet Elforsk, der er brancheorganisationen Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram.

Elforsk-projektet ”Solcelledrevne IoT løsninger – Grøn IoT” har realiseret en CO2-neutral solcelledrevet IoT-platform, der er demonstreret i 4 case-produkter: BIKE-SUN, JELLO, Quark og Redningsstige.

Ved indbygning af intelligens skabes både fundament for at tilbyde nye services samt gøre løsningen CO2-neutral ved at være 100% drevet af solenergi.

Affyringsrampe
Den unikke løsning vil være en affyringsrampe mod mere soldrevet udendørsbelysning ifølge ELFORSK.

Da både den lille soldrevne sensornode og produkter har forbindelse til IoT-netværket, kan de bringes til at interagere med hinanden, og fx aktiverer lyset i en solcellelampe via en bevægelsessensor, selvom sensor og lampe er placeret langt fra hinanden. Et eksempel kunne være at lamperne tændes et stykke inde i en park, når der registreres at nogen går ind i parken.

Lysstyringen er baseret på ekstrem effektiv energikonverterings fra solcelle til batteri/supercap om dagen, og fra batteri til lys om natten, hvilket er afgørende for solcelledrift at hele lysarmaturet.

Lysløsningerne er 100% drevet af solenergi, og er derfor forbrugsmæssigt neutral i forhold til elnettet. Formålet med ELFORSK-projektet har netop været bl.a. at skære ned på forbruget af batterier og kombinere forsyningssikkerhed og mobilitet.

IoT-løsning
Der er videre udviklet og implementeret et IoT-modul, der muliggør kommunikation via LoRa og den udviklede serverplatform. I demonstrationer har modulet sammenknyttet en række lamper i projektet og muliggjort løsninger med bevægelsessensorer.

Bike Sun har været med i projektet: En robust og slank cykelpullert, til 1-2 cykler, kombineret med integreret solcellelys. Med solceller er der skabt en løsning med gratis lys, ingen kabler - og helt uafhængigt af el-nettet. Løsningen kan også benyttes til lede- og atmosfærelys til brug langs gå-, cykle- eller løbestier - og til brug i parker og på pladser til at regulere parkering og trafik.

En anden effektiv løsning er lavet til de redningsstiger, som TrygFonden har doneret til havne over hele landet for at nedbringe de mange drukneulykker i danske havne. Med solcellerne er der nu lys i stigerne i mærket, så en svømmer kan finde frem.

Rapportens resultater kan man læse mere om her: 352-045_Slutrapport.pdf (elforsk.dk)

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.