Forsyning og VE SKRIV UD

Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 08-01-2024

Sidste år udledte vi i gennemsnit 96 gram CO2 pr. kWh, når vi brugte vores ovn eller vaskemaskine. Det er rekordlavt og kun en fjerdedel af den CO2, vi udledte for ti år siden. Produktionen af vedvarende energi er steget markant, husholdningerne har været gode til at spare på strømmen, og vi bruger langt mindre klimaskadeligt kul til at producere strøm, forklarer Green Power Denmark.

CO2-udledningen fra en gennemsnitlig kilowatt-time (kWh) var sidste år 23 procent lavere end i 2022 og 74 procent lavere end i 2013.

– Det er et tydeligt bevis på, at den grønne omstilling flytter noget. Det er markant mindre belastende for klimaet, når vi i dag bruger strøm i husholdningerne og industrien, end det var for bare få år siden, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

De 96 gram CO2 pr. kWh er et foreløbigt tal, som Green Power Denmark har beregnet. Den endelige opgørelse kommer i Energinets miljødeklaration senere på året. Green Power Denmark vurderer, at CO2-udledningen pr. KWh ikke vil ændre sig mærkbart i den endelige opgørelse.

En væsentlig forklaring på den lave CO2-udledning er, at produktionen fra solceller og vindmøller satte rekord – selvom rekorden godt nok blev sat ret sent i 2023. 

– Det er især solcellerne, som har leveret mere energi i 2023. Det skyldes, at der blev stillet mange nye solceller op i slutningen af 2022 og første halvdel af sidste år. Desværre var det samme ikke tilfældet for vindmøllerne, siger Kristian Jensen.

Ifølge Energistyrelsen brugte de centrale kraftværker 38 procent mindre kul i de første 9 måneder af 2023 i forhold til året før. Og selvom prisen på strøm har været lavere end i 2022, har husholdningerne fortsat været gode til at spare på energien. Derfor var strømforbruget sidste år kun en lille smule højere end året før.

Danmark importerer strøm fra nabolandene, når det er vindstille, og vi eksporterer, når der er gang i produktionen fra vindmøllerne. I de senere år er der også kommet flere vindmøller og solceller i nabolandene, og det er endnu en årsag til, at CO2-udledningen pr. kilowatt-time falder.

– Vi får vandkraft fra Norge, solenergi fra Holland og vindkraft fra Tyskland. Det er økonomisk og klimamæssigt en fordel, at vi udveksler strøm med hinanden. På den måde udnytter vi den vedvarende energi mest effektivt, og det er helt afgørende, når vi i de kommende år skal sænke CO2-udledningen yderligere – gerne ned på nul inden 2030, siger Kristian Jensen.

I både Holland og Tyskland er andelen af vedvarende energi i elproduktionen nu steget til over 50 procent.

I de kommende år bliver en af de store udfordringer at få bilerne, industrien og varmesektoren til at bruge strøm. Det vil få strømforbruget til at stige markant.

– Den grønne strøm erstatter fossile brændsler. Og når det er vindmøller og solceller, som leverer den grønne strøm, vil vi opnå markante gevinster for klimaet. Vi er kommet langt i den grønne omstilling, men de største skridt, skal vi først tage nu, siger Kristian Jensen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.