Forsyning og VE SKRIV UD

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 02-04-2024
Foto: Colourbox

Kun én kommerciel vindmølle på land blev tilsluttet i 2023. Det viser Green Power Denmarks årlige klimabarometer, som tager temperaturen på udbygningen af vindmøller og solceller på land. Derudover faldt tempoet i udbygningen af solcelleanlæg markant i forhold til de foregående år.

Det betyder, at Danmark er milevidt fra at firedoble produktionen af strøm fra vindmøller og solceller på land inden 2030 i forhold til 2021. Kun fem procent af vejen er tilbagelagt.   

- De røde advarselslamper blinker for den grønne omstilling. 2023 var desværre ikke et enkeltstående dårligt år. Når det gælder vindmøller på land, er udviklingen reelt gået i stå. Det er uholdbart med den alvorlige klimaudfordring og sikkerhedspolitiske situation, vi står midt i, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Opret kommunal klimapulje

Det er tredje gang, at Green Power Denmark laver klimabarometeret. Tendensen er, at de samme kommuner lægger arealer til vindmøller og solceller.

De seneste fem år er over halvdelen af udbygningen af vedvarende energi på land sket i 10 kommuner. Randers, Thisted og Ringkøbing-Skjern kommuner har fået flest vindmøller i den periode, mens der er opført mest solenergi i Aabenraa, Holstebro og Viborg kommuner.

- Vi skylder de her kommuner en kæmpe tak. Uden dem havde vi ingen grøn energi på land. Men vi skal have flere kommuner til at bidrage, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- Kommunerne vil gerne have grøn energi, og der mangler ikke ansøgninger om nye vindmøller og solceller. Men kommunerne skal igennem en labyrint af miljøbureaukrati og tunge plan- og klageprocesser. Det kræver mange ressourcer og kan forsinke eller stoppe projekterne, siger Kristian Jensen.

Derfor foreslår Green Power Denmark, at regeringen opretter en kommunal klimapulje, hvor pengene bliver fordelt mellem kommunerne alt efter hvor meget sol- og vindenergi, der er godkendt i lokalplanerne. De ekstra penge kan den enkelte kommune blandt andet bruge til at hjælpe med at betale for de ressourcer, som den har kastet i at få mere grøn energi op at stå.

Samtidig opfordrer Green Power Denmark, at regeringen hurtigst muligt omsætter anbefalingerne fra den nationale energikrisestab (NEKST) til lovgivning. 

Der er naturligvis forskel på kommunernes mulighed for at finde plads til solceller og vindmøller. Men vi har en fælles interesse i at få produceret mere vedvarende energi – alle steder i landet. Derfor skal vi have mere smidighed ind i systemet på alle niveauer, og så skal den ekstra økonomiske håndsrækning øge kommunernes mulighed for at skabe plads til grøn produktion af el. Det vil være et klart signal om, at det her har høj politisk prioritet, siger Kristian Jensen.

 

Fakta:

Det er første gang, at klimabarometeret gør status over, hvor langt Danmark er kommet med den po­litiske ambition om at firedoble produktion af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land i 2030 målt i forhold til 2021. Det år producerede vindmøller og solceller på land 12 terrawatt-timer (TWh).

Det betyder, at produktionen i 2030 skal være 48 TWh. Klimaba­rometeret viser, at i 2023 er der i alt produceret 14 TWh grøn strøm på land, og dermed er kun fem pro­cent af målet opfyldt.

Du kan finde klimabarometeret her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.