Klima og ressourcer SKRIV UD

Lørdag har vi brugt vores naturressourcer for i år

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-03-2024
Foto: Colourbox

Som vi hørte et par gange på Energiforum 2024, så har Danmark den 16. marts brugt de naturressourcer, vi har til rådighed for et helt år, ifølge beregninger lavet af Global Footprint Network. 

Fra og med den 17. marts bruger vi danskere altså flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år. Det er 12 dage tidligere end i 2023, og dermed rykker Danmark to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden mål pr. indbygger.

Disse tal viser med skræmmende tydelighed, at der er behov for at gøre tingene anderledes. Få bl.a. inspiration til handling her: Guldkorn fra Energiforum 2024

 

Fakta om beregningen bag Overshoot Day

Den private tænketank Global Footprint Network udregner hvert år datoen for Overshoot Day i Danmark og resten af verden. Regnestykket bag modellen er kompliceret. Beregningen er baseret på over 200.000 målepunkter fra fx FNs Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) og regeringernes egne data. Det tager flere år at indsamle og behandle de data. Derfor laver forskerne bag undersøgelsen en fremskrivning, der skal kompensere for dataforsinkelsen.

Beregningen viser, hvornår forbruget af naturens ressourcer – det økologiske fodaftryk – overstiger, hvad Jorden kan nå at genskabe samme år – dens biokapacitet. Eller lidt forsimplet: om vi fanger flere fisk, end havene kan genskabe det samme år.

Læs mere her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.