Klima og ressourcer SKRIV UD

Nye klimatal antyder, at vi er tættere på klimamålene

af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-04-2023
Foto: Colourbox

En ny fremskrivning fra Københavns Universitet viser, at skovenes bidrag til klimaregnskabet er større end tidligere antaget. Det bør ifølge forsker Thomas Nord-Larsen dog ikke give anledning til at ændre i planlagte klimatiltag. Til Altinget.dk udtaler han:

”Med de tal vi fremlægger, og de usikkerheder vi skriver, så skal man være forsigtig med at basere sin samlede klimapolitik, på noget som kan vise sige at været et helt andet tal,” og han tilføjer:

”I stedet bør man se resultatet som et værktøj, som åbner for, hvad skovene kan i den grønne omstilling.”

Også ministeren anbefaler til forsigtighed når det gælder ændringer i klimapolitikken på den baggrund. I et skriftligt svar til Altinget.dk skriver han:

”En ændret opgørelse af skovenes udledning ændrer ikke på, at vi skal have sat gang i en omstilling af landbruget. Med de nye tal vil landbruget fortsat stå for op mod halvdelen af Danmarks udledninger i 2030. Opgaven slutter ikke i 2030,” 

Debat venter forude

Selv om meget tyder på, at regeringen nu er mindre presset på klimaområdet, venter der stadig en del debat forude. I følge DRs klimaanalytiker Flilip Knaack Kirkegaard venter to store diskussioner, som han på DR.dk beskriver således:

"Regeringen kommer tirsdag med en opdateret klimafremskrivning, som prognosen kaldes, og alt tyder på, at den vil se langt mere lyserød ud end tidligere år.

Presset på Lars Aagaards skuldre, i forhold til at nå 2030-målet, er dermed blevet lettet.

Kan det virkelig være så simpelt, tænker nogle læsere måske?

To store diskussioner venter regeringen.

Den ene handler om, hvor sikker man kan være på de prognoser, som regeringen laver for klimabelastningen ude i fremtiden. Netop på grund af usikkerhederne anbefaler Klimarådet, at regeringen bør gå efter at skyde over egne mål. Som Klimarådets formand, Peter Møllgaard siger: Hvis du vil nå bussen, skal du nok tage højde for, at du skal være ved stoppestedet nogle minutter før. Ellers kan den være kørt.

Den anden handler om, hvorvidt de danske klimamål er ambitiøse nok. Lige nu har vi kurs mod en ny virkelighed, hvor EU-krav kan blive primær drivkraft for dansk klimahandling. Det skyldes, at EU gradvist hæver sine ambitioner, og at EU's krav til Danmark potentielt kan ende med at overgå vores egne.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.