Forsyning og VE SKRIV UD

Ea Energianalyse: Biomasse kan være en vigtig spiller i Danmarks klimastrategi

af: Cecilie Holm Arentoft, 30-08-2019
Foto: Colourbox

Er det godt for CO2-regnskabet, at Danmark i stor stil satser på bioenergi? Nye scenarier fra Ea Energianalyse viser, at biomasse godt kan ses som en CO2-neutral energikilde. Dermed kan bioenergi være et vigtigt element i Danmarks klimastrategi.

Ea's analyser kommer i en tid, hvor Danmarks brug af biomasse er stærkt omdiskuteret. Ifølge Klimarådet er biomasse ofte sort som kul, mens en række aktører på energiområdet tager til genmæle og siger, at dansk biomasse er grønnere end sit rygte. Dette kan man læse i vores historie bragt i mandags Er biomasse helt i skoven?”.

Ea klimascenarier sætter biomasse i et mere positivt lys

Ea Energianalyse bringer i dag en række scenarier, hvor brugen af biomasse som strategi for den grønne omstilling analyseres. Historien bliver bragt i Altinget.

I scenarierne for den grønne omstilling fortsætter forbruget af biomasse med at stige i nogle år frem, hvorefter de falder markant efter 2030. Herefter dominerer vind, sol og elektrificering frem mod 2050. I de fleste af Ea’s scenarier spiller biomasse således en afgørende rolle i selve transitionsfasen af Danmarks energiomlægning. Men i scenarierne lader Ea biomasse spille en varierende rolle i årene frem for at se de klimamæssige effekter af dette.  

Graferne viser netto-CO2-effekten ved at bruge biomasse sammenlignet med en baseline, hvor der ikke anvendes biomasse. I scenarierne antages det, at biomassen er et restprodukt fra skov fra for eksempel Østersøområdet. Figurerne for scenarierne kan ses via Altingets artikel her.  

Ea’s analyse er iøjnefaldende, fordi den viser, at brugen af biomasse i høj grad er positivt for Danmarks CO2-regnskab på både kort og lang sigt.

I scenariet med biomasse, dykker CO2-emissionen allerede efter tre år. Det kan ses, at vi får størst klimamæssig gevinst, hvis vi lader biomassen spille sin væsentligste rolle hurtigst muligt, og lader biomasse erstatte kul allerede fra 2020 og olie fra 2030. I baselinescenariet, hvor biomasse ikke i særligt omfang anvendes som strategi, er den højeste CO2-emission. Hvis man skal følge Eas analyser, er det måske derfor ikke så tosset, at vi i Danmark satser på biomassen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.