Klima og ressourcer SKRIV UD

Forsker: Vi har postet alt for få penge de forkerte steder hen i den grønne omstilling

af: Cecilie Holm Arentoft, 31-10-2019
Fotokredit: Colourbox

Debat: Politikerne skal erkende, at vi har postet for få penge i den grønne omstilling. Tag penge fra landbrugsstøtten, og gør klimaindsatsen mere uafhængig af kommercielle interesser, skriver DTU-forsker.

Forleden bragte vi den gode nyhed om, at dansk energiforskning har vind i sejlene og sætter fuld fart på den grønne bølge.

Men dette er seniorforsker og ph.d. i biokemi fra DTU, Kristian Borch, langt fra enig i. Han mener tværtimod, at vi har underfinansieret og fejlinvesteret i den grønne omstilling. 

Dette skriver Kristian Borch i et debatindlæg til Altinget, som kan læses her.

Kristian Borchs kritik er baseret på den nye statusrapport om dansk, grøn energiforskning, nemlig Energi 19. ’Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, skrevet af Innovationsfonden, EUDP og Elforsk.

Kristian Borch angriber først og fremmest budskabet om, at den danske energiforskning er i højsædet i dagens Danmark.

Rapport viser nemlig, at finanslovens samlede bevillinger til energiforskning er halveret side 2011 – fra 1.060 til 519 millioner kroner. Lavest var de i 2016 på blot 409 millioner kroner.

Så selvom rapporten selv beskriver, hvor vigtig dansk energiforskning er, så viser rapportens egne tal samtidig også, at pengene til energiforskningen bliver mindre og mindre.

519 millioner lyder måske stadigvæk af meget, men Kristian Borch påpeger, at dette er et forsvindende lille beløb i det store billede. Specielt når man har de store udfordringer, som udledningen af drivhusgasser fra energisektoren afstedkommer for øje.

Til sammenligning gives der fem milliarder kroner til olieselskabet Total, for at genopbygge Tyra-feltet, så produktionen af fossile brændsler kan fortsætte i mindst 25 år mere. Og det er fem milliarder til bare ét projekt, som staten støtter, og som oven i købet accelererer klimaforandringernes allerede alt for høje tempo.  

Pengene bliver delt ud forkert  

Og ikke nok med, at beløbet til den grønne forskning er forsvindende lille: Ifølge Kristian Borch er det også forfejlede investeringer, fordi de nærmest udelukkende er postet i projekter, som handler om teknologiske løsninger på klimaforandringerne. 

Denne udmelding kan virke overraskende, når den kommer fra en forsker ansat ved Danmark Teknologiske Universitet.

Men kritikken af, at Danmarks støtte gives til nærmest udelukkende ny teknologi, kommer sig af, at de tekniske løsninger kun bringer os halvvejs i den grønne omstilling:

-”I bund og grund handler det om, at vores livsstil og vores velfærd bygger på et overforbrug af ressourcer og i særlig grad et forbrug af fossile energikilder. Et teknisk fiks kan ikke ændre dette.”, skriver Kristian Borch i indlægget til Altinget.

Den grønne bølge kræver mere end bare teknologiske løsninger

Pointen er her, at den grønne omstilling kommer til at kunne mærkes i vores hverdag.  Vi kommer aldrig i mål, hvis vi udelukkende satser på at kunne løse det hele i ét snuptag med nye, teknologiske innovationer.

Den grønne omstilling kræver nemlig også drastiske ændrede forbrugsmønstre og forandringer i landskabet i form af synlige vindmøller, solpaneler eller biogasanlæg.

Kristian Borch har tre forslag til, hvordan vi for alvor kan bringe fart i den grønne bølge, som ifølge ham lige nu ser ud til at være gået i stå:

Først og fremmest skal forskningsbevillingerne komme op på det niveau, som de var for otte år siden – som minimum. Her mener Kristian Borch, at man med rette kan tage nogle af de seks milliarder kroner, der bruges på den direkte landbrugsstøtte, og i stedet bruge dem til forskning. Eller også kunne man annullere rabatten til olieselskabet Total for at tage nogle penge derfra i stedet. 

For det andet bør energiforskningen koordineres mere og være tværfaglig. Universiteterne bør gå sammen og tage ansvaret for en målrettet og koordineret energiforskning. Her lyder argumentet, at der mangler fokus på der, hvor naturvidenskaben og teknologien møder samfundet og det enkelte menneske, som skal acceptere løsningen og lade det blive en del af hverdagen.

For det tredje skal forskningen gøres mere fri og uafhængig af medfinansiering fra industrien. Det nytter nemlig ikke, at omstillingen er afhængig af kortsigtede, kommercielle interesser, for den grønne omstilling kræver simpelthen for store systemændringer med samarbejde på tværs af sektorerne.

Konklusionen må lyde, at man stadig godt kan læse den nye statusrapport Energi 19. ’Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’ og lade sig imponere over de konkrete forskningsprojekter for bæredygtig energi som for tiden drives i Danmark.

Vi er kommet langt i Danmark og vi har et stort potentiale for at iføre os den grønne førertrøje – men hertil kommer vi altså først, når vi har investeret klogere og med langt flere midler, mener Kristian Borch.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.