Forsyning og VE SKRIV UD

Solceller: på marker eller på tage?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-06-2021
Foto: Colorbox

Store solcelleanlæg skyder op på marker så langt øjet rækker. Det forandrer vores landskab, presser elnettet og gør den grønne omstilling unødvendigt dyr. Så hvorfor er det, at vi ikke bare tager tagene på bygninger i brug i stedet? Det spørgsmål undersøger Cecilie Holm Arentoft i juniudgaven af Energiforum Danmarks Magasin.

I artiklen svarer professor i Energiplanlægning Brian Vad Mathiesen bl.a. : 

"At vi vælger ikke at tage tagene i brug er (....) et spørgsmål om uvidenhed, rå markedskræfter og mangel på en overordnet plan for landets infrastruktur." 

og der peges på flere barriere for at få tagene i brug: 

Industrien og virksomheder – det handler om uvidenhed på området

For mange virksomheder og for industrien vil det faktisk i langt de fleste tilfælde godt kunne betale sig at installere solceller på deres tage. De fleste ved det bare ikke. Og det er måske også fordi reglerne er lidt snørklede. 

Udlejningsejendomme – det handler om risiko 

For udlejningsejendomme er der ekstra benspænd at tage stilling til – der er for eksempel den risiko, at man flytter fra ejendommen før de seks til ti år, er gået, og solcelleinvesteringen har kunnet nå at betale sig hjem.

Offentlige bygninger – det handler om afgifte

For kommunale og regionale bygninger er det nærmest blevet umuligt at opstille solceller på tagene. 

De skal nemlig leve op til særregler, som betyder, at anlæggene skal drives som forsyningsvirksomheder og sælge strømmen til de bygninger, de sidder på.

 

Der er behov for politisk handling

Det er politikerne der selv har været med til at bremse den grønne omstilling på tagene. Det kræver derfor politisk handling at komme tilbage på sporet.

Venstre, Konservative, DF og Enhedslisten presser allerede på for et opgør med den førte politik. De vil tilbage til en overordnet plan, som skal sikre at vores natur ikke bliver til solcelleparker og at presset på elnettet bliver for stort. 

Hos regeringen er man dog tøvende i at åbne op for flere solceller på tagene, da man er bange for at gå glip af den indtjening, der er forbundet med afgifterne. 

Til gengæld har Dan Jørgensen og regeringen for nyligt gjort det lettere for naboer til solcelleanlæg at få økonomisk kompensation for generne fra anlægget. 

Om det er nok til at sikre, at det igangværende solcelleboom ruller ud over landet på den bedst mulige måde, vil kun fremtiden vise.

 
Læs hele artiklen her

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.