Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Gør din bygning til et batteri - en af tre nye spændende indstillinger til Innovationsprisen

af: Jan V. Kristensen, 12-09-2022
Foto: Colourbox

Tre nye spændende produkter og koncepter melder sig ind i den hårde konkurrence om Innovationsprisen 2022 fra Energi Forum Danmark. Og du kan endnu nå at indstille din favorit. Deadline er udskudt til torsdag den 15. september.

Mange oplever det generelle problem med at balancere efterspørgsel og produktion af vedvarende energi. Den vedvarende energi produceres ikke altid på samme tid, som den skal bruges – og ved at lade bygningerne indgå som en aktiv part af el-systemet, bliver elproduktionen grønnere og elforbruget udleder mindre CO2. Kort sagt er den fælles løsning et virtuelt kraftværk, der gør det muligt for kunder der fx kan undvære strøm i spidsbelastningsperioder at få betaling for at andre får adgang til strømmen.

EG og Fusebox – indstiller en samlet løsning på at gøre bygninger til batterier. Løsningen reducerer CO2 udledningen, hjælper med at forbruge energien på de rigtige tidspunkter og dermed støtter omstilling til en fossilfri fremtid. Det virtuelle kraftværk leveres som en samlet løsning, hvor man kan udnytte de svingende spotpriser eller opsætte batterier i bygningen - og man er uafhængig af selve el-leverandøren.


Digital bæredygtighedsledelse

En cloudbaseret platform til digital og datadrevet energi- og bæredygtighedsledelse er en anden ny kandidat til Innovationsprisen. Produktets navn er EG Omega – og betegnes som fremtidens digitale assistent og platform til energi- og bæredygtighedsledelse.

Løsningen understøtter ikke blot klassisk energiovervågning og CO2 rapportering indenfor Scope 1+2+3 iht GRI og GHG protokollerne, men tilbyder nye og gennemprøvede løsninger til professionelle organisationer med store bygningsporteføljer. Et eksempel på nytænkningen er, at det bliver muligt for to kommuner at se hinandens data, energisparepotentialer, tiltag, estimerede tilbagebetalingstider og ikke mindst en åben og transparant adgang til målopfyldelse og gevinstrealisering. En interessant feature, der gør sammenligninger langt nemmere på tværs af organisationer.


Behovsstyring

Lindivent er den tredje kandidat til prisen. Her er der tale om et behovsstyret ventilation, varme, belysning og solafskærmning i et samlet system med browserbaseret brugergrænseflade LINDINSPECT®

Lavt energiforbrug, høj fleksibilitet og lave installationsomkostninger er vigtige parametre, når der installeres ventilation i bygninger i Skandinavien. Luftbåren køling og behovsstyret ventilation er den systemløsning med de laveste livscyklusomkostninger (LCC) og opfylder dermed alle parametre. Flere undersøgelser udført af forskellige universiteter samt ASHRAE understøtter dette.

Solafskærmningen kan også optimeres og visualiseres takket være indbyggede sensorer og LINDINSPECT®. Normalt styres solafskærmning kun på vejrstation og eksterne lyssensorer, men via Lindinvent-løsningen kan dette optimeres. F.eks. kan rum uden personer med varmekrav få gratis solvarme. Omvendt kan solafskærmning sænkes, når der ikke er personer for at give bedre isolering om aftenen og natten. Med visualisering af afskærmningen forstår driftspersonalet funktioner og energiforbrug, så parametre og funktioner kan optimeres. I bygningens designfase kan Lindinvent ved hjælp af IFC-modellen lave en skyggeberegning, som sparer installationer, energi og forbedrer udsynet.

 

Læs mere om de indstillede her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.