Klima og ressourcer SKRIV UD

Branche-EPDer for ventilationskanaler og aggregater

af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-05-2023
Foto: Colourbox

Som du måske hørte til vores online morgenkaffemøde om bæredygtige valg af ventilation, har VELTEK Ventilation været i gang med at få udarbejdet branche-EPDer for kanaler og aggregater. EPDerne blev udgivet 1. maj.

VELTEK skriver bl.a. i en pressemeddelelse:

Det seneste år har en lang række producenter og leverandører i VELTEK Ventilation arbejdet tæt sammen om at dokumentere branchens klimaaftryk. Nu ligger resultatet klart i form af miljøvaredeklarationer (EPDer) for ventilationskanaler og ventilationsaggregater. Resultaterne vil kunne anvendes til at løfte kvaliteten af livscyklusberegninger for byggerier i Danmark, hvor rådgiverne hidtil har været nødsaget til primært at anvende generiske tabelværdier.

”Det er en vigtig udvikling, der viser, at vi som branche gør vores bedste for at dokumentere vores klimaaftryk og dermed bidrage til, at vi kan reducere CO2-udledningen fra byggeriet”,
udtaler Lennart Østergaard, sektionschef for VELTEK Ventilation.

Ambitionsniveauet har været højt, og projektet giver data for flere forskellige størrelser af kanaler og aggregater. For kanaler foreligger der nu data for cirkulære kanaler generelt, mens rektangulære kanaler uden stag omfatter dimensionerne 300×400 og 600×400 mm, og rektangulære kanaler med stag omfatter dimensionerne 800×1200 og 1600×1200 mm.

For ventilationsaggregater indeholder branche-EPDen data for luftmængderne 3.000 m3/h, og 15.000 m3/h. Aggregaterne er specificeret med sigte på såvel beboelsesbygninger som erhvervsmæssige anvendelser, og der er taget udgangspunkt i nordiske klimatiske forhold. For aggregaterne er der desuden foretaget en række realistiske og typiske komponentvalg som gør EPDerne så repræsentative som muligt i forhold til de i markedet afsatte produkter. Det bemærkes, at dette adskiller sig fra definitionen af et ventilationsaggregat under Ecodesign 1253, som kun medtager udvalgte dele af aggregatet.

Branche-EPDerne er udarbejdet af Teknologisk Institut, 3.-partsverificerede af Niras, og offentliggjorte på EPD Danmarks hjemmeside. Projektet har fået uvurderlig støtte fra både den filantropiske forening Realdania og fra Social- og Boligstyrelsens pulje til udarbejdelse af EPDer. 

Du kan læse mere om EPDerne for ventilation her.


Vil du vide mere om EPDere, så husk vores online morgenkaffemøde om EPDere d. 31/5 - du kan finde tilmelding og program her

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.