Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Digitale koncepter sikrer grønne ambitioner- og baner vej for nytænkning af drift og administration

af: Cecilie Holm Arentoft, 25-06-2021
Grafik: Cecilie Holm Arentoft

Digitalisering er en forudsætning for klimastrategien, men også for effektiv ejendomsforvaltning. IT-værktøjerne findes, men spørgsmålet er, om ejendomsforvalterne er parate? Det handler ikke om specifik IT-kunnen, men om at løse opgaverne på en ny og smartere måde skriver Göran Wilke, CEO IC-Meter, iværksætter og tidligere chef for Elsparefonden i et nyt blog-indlæg i Energiforum Danmarks app.

Uddrag fra blogindlægget:

At forlade de trygge faste rutiner kan være svært. Nogle gange skal det en krise til - men fornuft og værdiskabelse kan forhåbentlig lokke fortroppen?

Når man taler om ejerskab og administration af bygninger skal man altid huske præmissen. Vi bygger huse for at få plads, design, service og et godt indeklima - kerneydelserne. Energiforbruget er en kedelig afledt effekt som skal begrænses mest muligt. Men hvis bygningerne ikke leverer et godt indeklima eller står tomme, hjælper det ikke ret meget, at energiforbruget er lavt.

Den næste kendsgerning er, at det faktiske energiforbrug bestemmes af en kombination af teknik og adfærd som kan gøre det svært at udpege de svageste led. Er det brugerne, driften eller klimaskærmen som trænger til en overhaling?

For ejere og administratorer betyder det, at bygning og brugsmønster er svære at adskille. Uden brugere har ejendommene ringe værdi. På den anden side kan både brugere og driftsorganisation få en diamantbygning ned i knæ. Hvordan kan man sikre en overblik – et helikoptersyn – som gør det muligt at spotte udfordringerne og rose dem som fortjener ros?

 

Behov for overblik – og mulighed for at gå i detalje

Bjarne Dalgaard fra Bygningsstyrelsen formulerede for nogle år siden følgende vision.

-Sammenfat de centrale nøgletal om en bygnings brugsmønster, drift og ressourceforbrug på ét ark.

Ønsket var ikke et frit svævende papir, men netop en komprimeret fast månedsrapportering som gav overblik, med afsæt til ’drill down’ ned i informationspyramiden.

Fra vision til IT-løsning

Det synes jeg var en rigtig god inspiration, og - nu nogle år senere - bliver det spændende at se om Bjarne og andre dygtige ejendomsadministratorer mener, at vi har løst opgaven. Det mener vi selv.

Løsningen indeholder rent faktisk nogle ekstra services såsom behovsstyret ventilation og intern afregning med feedback til brugerne, som kører i den almene sektor. Men lad os i dette indlæg fokusere på Bjarnes vision – en fjerndiagnose af en bygnings faktiske brug og performance.

En Cloud-tjeneste, hvor der trækkes data fra en række datakilder, og hvor output er færdige services og rapporter til de driftsansvarlige og brugerne.

Input/’råvaren’ er data fra

  • Måling af bygningernes faktiske indeklima
  • Lokale vejrdata fra pt. yr.no (senere DMI)
  • Offentlige registre fra BBR m.v.
  • Energi- og vand målere fra DataHub, EMS-leverandører m.v.

Figur 1: Informationsarkitektur – fra ’råvarer’ i bund til services i top.

Læs resten af Göran Wilkes blogindlæg via vores app. 

Appen, som hedder ”EFDK” kan downloades fra GooglePlay og AppStore.

Download til iOS

Download til Android

Du kan læse mere om appen i denne artikel fra vores magasin og få tips og trick vedr. brugeroprettelse i appen her.

Har du ikke mulighed for at downloade appen lige nu, kan du også læse blogindlægget her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.